Преподаватели работят като селскостопански работници, сервитьори и шофьори

Все повече български учители се налага да започнат и втора работа, за да свържат двата края. Почти всички наши учители вместо да почиват през лятото, са хванали втора професия. Тенденцията се отчита от проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", цитирано от в. "Сега".

Втора и трета работа

Изследването показва, че всеки втори учител и всяка трета учителка работят на поне още едно място по време на учебната година, като случаите на трето работно място не са единични. 

"За съжаление, се оказа, че много малка част от педагозите - въпреки високата им средна възраст, имат време за почивка. Само 8% от учителите успяват да почиват, без да работят", констатират от синдиката по темата с летните почивки.

От профсъюза отчитат, че най-много учители, работещи нещо, извън специалността им, се наблюдават през лятото. 

Въпреки липсата на почивка, огромна част от тях не спират втората работа и през учебната година, когато имат поне по 50 часа седмично в клас. 

Виж още: Стотици свободни бройки за учители в цялата страна

Около 50% от учителите мъже работят като пазачи, шофьори, хотелиери, сервитьори, селскостопански работници, на временна работа в чужбина и др., констатират от синдиката. Някои от тях дори са признали, че се издържат и с две допълнителни работи. Затова и преподавателите от силния пол са под 8%, смятат оттам.

Въпреки високата средна възраст сред жените преподавателки - 59 години, около 30% от тях също се хващат на втора работа, като само малка част от тях се занимават с педагогически дейности като възпитание на деца и частни уроци по някои учебни предмети.

Учителите - уморени и остаряващи

От синдикат "Образование" констатират, че българският учител е "много уморен, пределно изтощен и прогресивно остаряващ".

Синдикатът установил още, че за всички предмети, по които има търсене, се намират и добре подготвени специалисти. Повечето от младите дипломирани педагози обаче нямали мотив да влязат в училище, тъкмо заради ниското заплащане и трудните и стресови условия. 

Затова от КТ "Подкрепа" настояват за увеличение с 20% на заплатите на учители, директори и началници на инспекторати от 1 септември 2015 г.

Източник: в. "Сега"