Феноменът "хикикомори" - отказът на младите японци да създават социални контакти

Повече от половин милион души в Япония на възраст между 15 и 39 години са се отделили от обществото и не са напускали домовете си от повече от шест месеца. Това показва доклад на японското правителство, цитиран от "Индипендънт". 

За този феномен има и специален термин, определен от здравното министерство в страната - "хикикомори" - хора, които от повече от 6 месеца не излизат от домовете си, не ходят на училище или на работа и избягват социализирането с други хора. 

Докладът показва, че 541 хил. души между 15 и 39 години живеят в пълна изолация. Положителното е, че броят им е намалял спрямо 2010 г., когато от хикономори са страдали 696 хил. души.

Проблемът обаче е, че тези, които се оттеглят в изолация, го правят за доста дълъг период от време. Делът на тези, които не са излизали от дома си от повече от 7 години е около 35% от всички борещи се с хикиномори. Други 29% пък живеят в самота от три до пет години. 

Виж още: 7 професии, подходящи за интроверти

С напредването на възръстта се увеличава и броя на тези отшелници - броят на отделилите се от света хора на възраст между 35 и 39 години се е удвоил за последните шест години. И все пак е трудно да се даде ясна картина кои са хората, които страдат от хикиномори. 

Феноменът се наблюдава за пръв път през 1990 г. като масово явление в Япония. Той все още не е обявен за психическо разстройство и към момента няма посочено лечение за него. Според експертите психологическият и културен натиск на обществото върху младите хора е факторът, който ги кара да почувстват нуждата да се оттеглят в уединение. 

Виж още: 13 неща, с които правим живота си по-сложен, отколкото е

Все пак състоянието е много по-разпространено сред мъжете, които усещат над себе прекомерни очаквания за ранен успех в живота - първо в училище и след това в работата. Също така хикикомори се среща по-често сред представителите на средната класа - много от страдащите от това състояние са високо образовани.

На практика те предпочитат да четат комикси и книги, да играят на видеоигри или просто да гледат телевизия, пред това да общуват с други хора. Според психолозите обаче тук не става въпрос за мързел, а "сериозно измъчвани умове". 

Според експерт по темата тези хора искат да излязат навън, да създават приятели и да намират любовта, но просто не могат.

Виж още: Картинен тест определя какъв е подходът ни към живота

Този феномен не е ограничен само в Япония. Подобни случаи са регистрирани също така в Китай, САЩ, Испания и други страни. 

Източник: "Индипендънт"