Най-влиятелният член на кабинета след премиера Борисов е вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова

Най-застрашени от скоропостижна смяна в Кабинета са вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и здравният министър Петър Москов. Това прогнозираха от Института за дясна политика.

Ремонти в кабинета

Оттам изразиха и предположение, че местните избори наесен е напълно възможно да се стигне до ремонт на кабинета.

"Не мога да предскажа кои ще са сменените министри при евентуален ремонт на кабинета. Но със сигурност има два сектора, в които реформите наистина буксуват, това са здравеопазването и социалната реформа. И в двете сфери имаше претенция за бързо решаване на проблемите, но и двете сфери зациклиха. Разбира се, до местните избори има още време, така че не е ясно как ще се развият тези два сектора, но към момента забелязваме явно забавяне на реформите", заяви директорът на института Нено Димов.

Друг извод от доклада е, че след премиера Бойко Борисов най-влиятелният член на кабинета е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Прогнози за политическата ситуация

По думите на Димов АБВ ще се обърне срещу лидера си Георги Първанов, но дори и да излезе от властта, това нямало да разклати управлението.

Според неговия анализ стабилността на кабинета зависи от отношенията на Реформаторския блок с ГЕРБ. "Всъщност това, което се очертава като тенденция, е десницата да престане да бъде реформаторски фактор, а да бъде стабилизиращ фактор", добави Димов.

В доклада на Института за дясна политика се казва още, че правителството успява да преодолява собствените си кризи, макар че често има напрежение между партньорите, а властта е стабилна, което се дължи на липсата на алтернатива.

От института коментират още, че ДПС постоянно губи от своя облик, откакто негов лидер е Лютви Местан.

Източник: "Клуб Z"