Парламентът почете паметта му с минута мълчание

Напусна ни председателят на 38-ото НС Йордан Соколов. Вестта за неговата смърт обяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламента Цецка Цачева, предаде агенция "Фокус". 

Парламентът почете паметта му с минута мълчание. Цачева припомни, че Йордан Соколов е бил председател на 38-ия парламент и депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС. 

"Своето ярко присъствие Йордан Соколов посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната ни. Ще го запомним като един от зрелите и отговорни политици на българския преход. Като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следваше своите принципи и морал. Приносът му за демократичния напредък и европейският път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни", каза от трибуната на Народнот събрание Цецка Цачева. 

Биография

Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В периода 1956 г. - 1958 г. е секретар в Държавния арбитраж. След това до 1980 г. е адвокат в София, член на Адвокатския съвет. 

От 1990 г. е член на Федерацията на клубовете за демокрация. Соколов е член на Централната избирателна комисия за Седмото Велико Народно събрание, председател на адвокатския Клуб за демокрация и сътрудничи на Централния избирателен клуб на СДС. 

В периода 1990 г. - 1991 г. е юридически съветник на президента Желю Желев. През 1991 г. става депутат в 36-ото народно събрание, избран с листата на СДС. Йордан Соколов е министър на вътрешните работи в кабинета на СДС начело с Филип Димитров.

През 1994 г. е депутат от СДС в 37-ото Народно събрание и председател на парламентарната група на СДС. Соколов е председател на 38-ото Народно събрание, той е депутат и в 39-ото Народно събрание.

През 2004 г. е сред депутатите (начело с Иван Костов), отделили се от СДС и образували парламентарна група на ОДС, а по-късно основали Демократи за силна България. През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия.

Източник: Агенция "Фокус"