Бъдещата европейска столица на културата е фаворит на туристическите пътеводители Lonely Planet. Ето и кои са останалите девет

Изборът на Lonely Planet се базира на анкета сред сътрудници, автори и служители, а целта на списъка Best in Travel е да бъде полезен на туристите, които планират отсега почивката си за предстоящата 2015 г.

Българският град, определян като "скрито съкровище", заема шестото място, а в челото на десетката е американската столица Вашингтон, арена на политически битки не само наяве, но и в сериала "Къща от карти".

Виж още: Пловдив предпочетен за европейска столица на културата 2019

Под номер 2 е едно място в Аржентина, определяно по-скоро като селище - най-младия град в страната, Ел Чалтен, който догодина празнува своята 30-годишнина и вече е предпочитана отправна точка за туристически походи. Сп. "Гео" го определя като "столица на катерачите в патагонските Анди".

Трети е центърът на италианската мода Милано, който между май и октомври 2015 е домакин на световното Експо 2015.

Швейцарският зимен курорт Цермат, четвърти в класацията, догодина ще отбележи 150-годишнината от покоряването на алпийския връх Матерхорн от алпиниста Едуард Уимпър.

На пето място е алпийската столица Ла Валета, където ще честват 450 години от обсадата на града от османските турци, т.нар. "Велика обсада на Малта".

Виж още: Пловдив е сред 10-те най-стари градове по света

След Пловдив, под номер 7, е Солсбъри, а от Lonely Planet съветват туристите да съчетаят визитата там с посещение на Стоунхендж.

Английското градче предстои да празнува 800 години от подписването на Великата харта на свободите (Магна харта), а внушителната местна катедрала съхранява едно от четирите копия на документа.

Катедралата в Солсбъри

Осмото място е за Виена. Там догодина се очакват тържества по случай 150-годишнината на булевард "Рингщрасе", който опасва центъра на австрийската столица.

Предпоследен, девети, се нарежда индийският град Ченай (някогашен Мадрас), столица на щата Тамил Наду, където откриват метро.

Десетката завършва с Торонто, Канада, определен като един от най-мултикултурните градове в света, където говорят близо 150 езика. Домакинството на Панамериканските игри ще им доведе поне 250 хил. туристи през 2015 г.

Виж още: Столипиново - най-неприятното място за почивка в света