Сред експонатите е и каретата на Алеко Богориди - първия генерал-губернатор на Източна Румелия

Цветна рисунка, издадена в масов тираж във Виена от художника Франц Яшке, е на плаката зя изложбата "Съхранената памет за 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции", подредена в Регионалния исторически музей в Пловдив до март 2016 по случай 130-годишнината от Съединението.

Експозицията е осъществена със съдействието на Държавна агенция "Aрхиви" и нейните поделения, регионалните исторически музеи в Русе, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Шумен, Варна, пловдивския археологически музей и градската галерия, Исторически музей "Искра" в Казанлък, историческите музеи в Карлово и Котер, столичната галерия музей "Класика" и частни колекционери, предоставили оригинални творби и експонати от своите фондове.

Изложбата на площад "Съединение" може да се разгледа до края на март 2016. Сред експонатите са фракът и куфарът на Захарий Стоянов, личната пушка и сабята на майор Коста Паница, бойната тръба на защитника на Видинската крепост - капитан Атанас Узунов, маслен портрет на Димитър Матевски, рисуван от Георги Данчов, знамена, лични вещи, снимки, документи на дейци по съединението от официален и личен характер.

За първи път пред пловдивската публика се показва и каретата на Алеко Богориди - първия генерал-губернатор на Източна Румелия. Предоставя я Музеят за история на София.

Т.нар. "ландо" е вид олекотена луксозна карета с четири колела и сгъваем покрив, която била предпочитана за различни церемонии в градски условия - чествания, паради, сватби и т.н. Наречена е на едноименния германски град, където през първата половина на XVIII век започнало производството на возила от този тип.

Моделът се харесал на благородниците в Европа и особено в Англия. От 1830 г. такива карети започнали да се произвеждат и на Острова, но запазили специфичното си име.

Ландото се конструира по такъв начин, че седалките да бъдат обърнати една към друга, предоставяйки максимален комфорт за водене на разговори, а благородниците често го използвали за делови срещи с равнопоставени събеседници и посланици. Отпред има седалка / пейка за кочияша, а отзад има друга седалка - степенка, която се използвала от различни служители според случая: чиновници, охрана, коняри, прислуга.

Ландото на първия генерал-губернатор на Източна Румелия е произведено от лондонската фирма Peters&Sons, основана през 1798 г. от Томас Питърс. Произвеждали различни видове карети, файтони и двуколки и придобили голяма популярност заради високото качеството на изделията си. Превърнали се в една от най-важните компании в бранша, а царските конюшни на британския кралски двор също пазарували от тях.

Най-известното возило, произведено от тази фирма, е т.нар. "стъклена карета", известна още и като Сватбената карета, използвана в няколко венчавки на английското кралско семейство, вкл. женитбата на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 г.

През 1931 г. Peters&Sons се слели с Offord&Sons - други известни производители на карети, а след това се ориентирали към производството на купета за автомобили.