Според президента ако искаме на Балканите да има работни места, единственото, което трябва да направим, е да заздравим основите на ЕС

Ако се разпадне ЕС, следва война, защото след две кървави световни войни единственият извод и работеща формула и идея е как да няма повече война. Единственият начин е да има интеграция, ако няма интеграция и сътрудничество, сигурен съм, ще има война в Европа. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия със студенти и ученици в Софийския университет, в която участие взе и федералният президент на Германия Йоахим Гаук. 

"Да не мислите, че вече 20 години на Балканите ние щяхме да имаме мир, ако не беше перспективата пред европейското членство на всяка от държавите членки? Ако вие искате да просперирате, ако искаме на Балканите да има работни места, единственото, което трябва да направим, е да заздравим основите на ЕС и той да обхване всички”, заяви държавният глава.

Ако ЕС се разпадне, Европа ще бъде трайно дестабилизирана, защото Съюзът е проект за мир, върховенство на закона и спазване на човешките ценности. Държавите членки на Европейския съюз не трябва да се отказват от интеграцията и сътрудничеството помежду си, призова държавният глава Росен Плевнелиев.

Виж още: Борисов: И президентът, и военният министър, и аз сме против флотилия срещу Русия

Президентът Плевнелиев призова за спазване на правилата и за придържане към постиженията и ценностите на Обединена Европа и напомни, че всяка война започва тогава, когато някой нарушава човешките права и върховенството на закона.

Президентът апелира националните правителства да не прехвърлят вината за неуспехите върху Брюксел, като същевременно си приписват успехите на Европейския съюз. Държавният глава беше категоричен, че процесът на европейската интеграция няма да застраши суверенитета на държавите членки. 

"Силата на Европейския съюз е именно в националните държави. Никой не е отнел тази сила от тях и никой няма намерение да я отнема. Тежката дума в ЕС имат самите лидери на всяка държава", посочи президентът Росен Плевнелиев, според когото противоречие между силен Европейски съюз и силни европейски държави не съществува.

Брюксел не бива да бъде превръщан в символ на бюрокрацията, посочи още държавният глава. "За да бъдат успехите на Европа видими, политиците от националните държави трябва да бъдат честни и да признават кога Европейският съюз им е помогнал да постигат напредък и да се справят с кризите днес", допълни Росен Плевнелиев.

Виж още: Какво точно каза президентът пред Европейския парламент (цялата реч)

"Никой няма да изгуби от създаването на Европейския енергиен съюз. Държавите членки, особено България, ще се радват на повече конкурентоспособност, ще се справят с монополите в енергетиката и ще привлекат повече инвестиции. Нито една държава няма да изгуби и от създаването на дигиталния пазар", посочи президентът, като изтъкна свободата на движението и мобилността в образованието като основни постижения на Европейския съюз. 

Благодарение на пълноценното партньорство в рамките на ЕС и модернизацията на страната, много млади хора се връщат от чужбина, за да се реализират в България, отбеляза още държавният глава.

Плевнелиев посочи, че дълбокият конфликт, който може да стане и военен, започва тогава, "когато някоя страна наруши върховенството на закона и човешките права". Той изброи 11 кризи вътре в ЕС и направи паралел между управлението на общността и семейството: 

"Когато е трудно и тежко, всеки член на семейството трябва да допринесе да помогне да действа солидарно и отговорно. Аз се гордея, че точно това прави България".

Виж още: "Никой не иска война с Русия, никой"