Патриотите са доволни по 5 от общо 7-те точки на поставения преди месец ултиматум

След като преди малко повече от месец Патриотичният фронт постави ултиматум на управляващите по 7 ключови въпроса, днес на пресконференция съпредседателят на парламентарната група на патриотите Валери Симеонов обяви, че ПФ продължава да подкрепя кабинета.

"Парламентарната група на Патриотичния фронт взе решение да продължи подкрепа на програмата за стабилно управление, като през следващите 3 месеца ще изпълнява строг контрол по нерешените проблеми за битовата престъпност и повишаване на цената на електроенергията", заяви Симеонов.

Патриотите са доволни от предложените решения

След обстоен анализ и поредица срещи и съвещания, Патриотите решили, че са задоволителни действията на властта по проблемите в Гърмен, възстановяването на оградата по границата и нерегламентираното изсичане на горите. ГЕРБ и Реформаторите обещали още, че ще подкрепят предлаганите от Патриотичния фронт промени в Закона за българите в чужбина.

Симеонов определи като "незадоволително" първоначалното изпълнение на условието за справяне с битовата престъпност. Въпреки това вече са предприети редица мерки, а в четвъртък е представен и доклад по темата. Пренасочени са над 300 полицаи към критичните райони, а до края на юли допълнително ангажираните служители на реда ще станат над 600.

Относно промените в Изборния кодекс Валери Симеонов коментира, че са постигнати договорености с ГЕРБ и Реформаторския блок за провеждане на активна регистрация след референдума, ако идеята за задължително гласуване бъде. Имало уговорка и за въвеждане на по-строги наказания за купуване и продаване на гласове.

Според ПФ решаване на институционалните проблеми за българските общности зад граница също е задоволително. 

"След проведени консултации е постигнато споразумение закона да бъде гласуван и ПГ на ГЕРБ и РБ да го подкрепят. Той вече е минал през ресорната комисия", каза още Валери Симеонов.

Източник: БНТ