По думите на Стоянов е глупаво да етикират президента Радев като кремълски политик и да го натикват в ъгъла на левицата, когато той е бил натовски, български генерал

Президентът Румен Радев се нуждае от нещо, което няма да бъде разбран от моите десни приятели - солидарност от българската десница. Това заяви в интервю за БНТ президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов. 

"Много глупаво е да го натикват в ъгъла на левицата и да го етикират като кремълски политик. Българската десница трябва да организира конференции, на които да покани Радев, за да говорят за НАТО и атлантическа солидарност", смята Стоянов.

Той заяви, че един от най-големите проблеми на българската политика е "суетата да бъдеш най-ляв или най-десен".

"Българската десница не трябва да забравя, че преди да стане президент, издигнат от БСП, той е натовски, български генерал и това трябва да му се напомня непрекъснато и мисля, че той с удоволствие би приел. Институционално десницата е ГЕРБ. Когато идват лидерите на ЕНП, те се снимат няколко пъти с Борисов и Цветанов, а закусват с представители на нашите стари партии, което е обидно", коментира Петър Стоянов. 

Стоянов каза още, че няма защо представителите на десницата да обвиняват Борисов или Цветанов, че се етикират като десни политици, защото те са направили всичко възможно това да се случи. 

"Теренът в дясно се разчисти. Господата от ДСБ нямат право да казват защо, ами защото вие го направихте. Нейният край за съжаление е предизвестен", смята още Стоянов. 

Президентът Стоянов коментира и темата Македония.

"Не мога да разбера тона на някои наши историци за Македония, който се лута между сърказма... Вярвам, че ще успеем да свършим договора с Македония. Не трябва никога да прекратяване дебата за това какво се случва с Македония. Крайно време е да се обърнем към нашите собствени грешки - първата е по време на Илинденско-преображенското въстание, а втората фатална историческа грешка е веднага след ВСВ. Грешки продължаваме да допускаме и днес. За съжаление, след втората световна война, ситуацията в Македония беше коренно променена, започна съвсем явен процес на обезбългаряване и на налагане на едно чуждо на българското самосъзнание, най-големите грешки допуснахме ние, българите", заяви той. 

Петър Стоянов припомни повода да каже репликата "Историята на Македония е най-романтичната част в историята на България", думи, изречени през април 1997 г. 

"Романтизъм, защото когато започва четническото движение, цяла България знае за това. Това е нашето второ априлско въстание. Ние българите няма как да се лишим от тази страница в в нашата история, затова е най-романтична, това вложих. Фразата не беше мислена преди това. Това, което казах, е че ние първи я признахме. Никой не оспорва територията ѝ, независимостта, но има една граница,когато няма да прескочим - историята си не даваме. Това беше поводът", обясни той. 

Източник: БНТ