Решението за това дали Орхан Исмаилов ще остане зам.-министър на отбраната зависи от Борисов

Дали предложеният от Реформаторския блок за зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов ще бъде назначен на поста зависи от решението на министър-председателя Бойко Борисов, след като от Патриотичния фронт се обявиха остро срещу кандидатурата.

Борисов решава в крайна сметка за Исмаилов

Срещата между Борисов и председателите на парламентарната група на Патриотичния фронт приключи късно снощи и от нея стана ясно, че ПФ няма да застрашава мнозинството в парламента, но ще продължат да настояват за махането на Исмаилов от поста. На срещата не са присъствали представители на Реформаторския блок.

"Ние няма да отстъпим от нашите принципи и от нашата програма, в които се казва, че не искаме във властта представители на етнически партии и на партии, които служат на външни интереси", категоричен бе Валери Симеонов.

Няма ултиматуми от страна на ПФ

"Не поставяме никакви ултиматуми, но държим на това да се изпълнява нашата програма", допълни съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Борисов е поискал от двамата време, в което да обмисли ситуацията и да намери решение на конфликта. Според тях сега нещата са в неговите ръце.

Запитани дали ще оттеглят подкрепата, ако Орхан Исмаилов остане на пост зам.-министър на отбраната, Валери Симеонов отвърна: "Ще изчакаме решението на министър-председателя, ще свикаме нашия колективен орган, ще вземем решение и ще ви уведомим".

Защита на кандидатурата на Исмаилов

Зад кандидатурата на Исмаилов твърдо застана министърът на отбраната Николай Ненчев. Той изтъкна, че няма данни от нито една служба неговият заместник да има участие в каквито и да е етнически формации или да служи на чужди интереси. Биографията, образованието и квалификацията му са абсолютно адекватни на поста и Ненчев го нарече "достоен човек".

От своя страна Орхан Исмаилов заяви, че е готов да подаде оставка, в случай че стабилността на правителството зависи от това. Той изтъкна, че никога не е членувал в политически партии, а в Турция е ходил два пъти в живота си. Министър Ненчев го е поканил като професионалист, а го е назначило правителството. Истинският проблем е в това, че в 21 век български политици хвърлят подобни квалификации.

Движението за права и свободи също излязоха с позиция по въпроса. Те осъдиха като ксенофобско и дискриминационно искането на ПФ да бъде премахнат един заместник-министър само защото е с мюсюлманско име.