Корупцията беше основният мотив на вносителите от БСП

Първият вот на недоверие към новото правителство на Бойко Борисов, поискан от БСП заради корупцията, беше отхвърлен с 131 гласа "против" и 103 "за".

Гласуването в Народното събрание мина в отсъствието на премиера, който е на Световния икономически форум в Давос. Заради международни ангажименти във връзка с българското председателство на ЕС той пропусна и депутатските дебати по мотивите на БСП в началото на седмицата.

"Който е гледал, знае какво представляваше дебатът, който не го е гледал, не е загубил нищо. Темата за корупцията е вечнозелена, всяко правителство може да бъде подложено на такъв вот на недоверие. И гражданите знаят, че никой досега не се е справил с този проблем", коментира пред БНТ бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ).

По думите му било очевидно, че при управлението на ГЕРБ усещането за корупция е най-ниско - но това не трябва да удовлетворява мнозинството, доказателство за което е внесеният антикорупционен закон.

Волен Сидеров от групата на Обединените патриоти (ОП) също коментира, че нивото на дебатите не е било високо. Хората сигурно са си казали "всички са маскари“, но това не е добре за обществото, каза той пред БНТ. В годините на прехода никой не е много чист или много невинен, допълни лидерът на "Атака", но напомни, че когато във фокуса на общественото внимание, какъвто е Народното събрание, се отправят взаимни нападки, хората все повече се разочароват от институцията.

Според него "хубаво или лошо, управлението ГЕРБ-ОП е възможното в момента" - и ако положението в коалицията не се разклаща, правителството няма да падне, тъй като различията между партньорските формации в нея не са деконструктивни.

С вота на недоверие опозицията спечели това, че предизвика дебати, заяви на свой ред д-р Нигяр Джафер от ДПС и допълни, че резултатът зависи не от единството на опозицията, а от единството на управляващите: "Предстои да видим не пукнатини, а пропаст по съществени въпроси следващите дни и седмици. Много пъти сме казвали, че проблемът на тази коалиция е ценностното разминаване, разминаването в програмите, посоката."

От името на "БСП за България" Валери Жаблянов декларира в пленарната зала, че ниският рейтинг на законодателната власт се дължи и на отсъствието на министър-председателя. Отсъствието на Бойко Борисов унижава парламента, оценката на държавния глава е правилна, категоричен беше народният представител. Според него Цвета Караянчева нямала право да репликира президента от името на всички парламентарни групи.

Виж още: Президентът след година на поста: Парламентарната република атрофира

Цветан Цветанов от ГЕРБ му опонира с друга декларация, че председателката на Народното събрание е била задължена да се противопостави срещу опитите на президента да урони престижа на българския парламент.

Във вчерашните изказвания ние не чухме нищо за неговата полезност през последната една година, коментира Цветанов по повод думите на държавния глава и последвалата позиция на Цвета Караянчева.