Жан-Пол Готие, създал костюмите за редица култови ленти, увери, че гледа конкурсните филми като редови зрител, и разкри някои от любимите си заглавия и режисьори

На 24 април Жан-Пол Готие навърши 60 и какъв по-хубав подарък за кръглата му годишнина от място в журито на най-престижния кинофестивал в света.

На Лазурния бряг кутюриерът вероятно се чувства в свои води не само защото си е у дома, във Франция - през дългата си кариера в модата той е създал костюмите за няколко филмови продукции.

Работил е с режисьори като Питър Грийнауей ("Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник"), Педро Алмодовар ("Лошо възпитание", "Кожата, в която живея", "Кика"), Жан-Пиер Жьоне ("Градът на изгубените деца") и, разбира се, за футуристичната суперпродукция на Люк Бесон "Петият елемент".

Мисля, че ме избраха в журито, защото не гледам на филмите технически, а просто като зрител, с очите и сърцето си, споделя Готие в интервю в "Холивуд рипортър".

Пред американското издание той говори с френски акцент за любимите си класически заглавия и звезди: "Децата на рая" на Марсел Карне, Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар, Пазолини с неговия "Содом".

Списъка му допълват филмите на Кен Ръсел (особено "Дяволите" и "Влюбени жени"), на "Монти Пайтън" и Тери Гилиъм - заради визуалните пиршества в "Приключенията на Барон Мюнхаузен" и "Бразилия".

Спомената е и любимата му култова лента, която е гледал многократно - The Rocky Horror Picture Show (1975), екранизация по британски мюзикъл, известна и като филма, прожектиран най-дълго в кината - до днес.

Обичам различни филми - Райнер Вернер Фасбиндер, но и "Междузвездни войни", споделя дизайнерът пред "Холивуд рипортър", като допълва, че понякога избира какво да гледа по плаката - какъвто бил случаят с My Beautiful Laundrette (1985) на Стивън Фриърс.

Сред кинозвездите, които моделиерът сочи като пример за елегантност, са французойките Катрин Деньов и Марион Котийяр - отчасти и заради това, че демонстрират колко добре се чувстват в дрехите си.

Днес той признава, че на два пъти не е бил допускан до събития в Кан заради неподходящо облекло - смокинг, но комбиниран с черни къси панталоли или шотландска поличка.

Късметът му се усмихнал на третия път, тъй като придружавал Мадона. Готие и попкралицата имат специални отношения още от онзи конусовиден сутиен от 1990 г., който си остава един от емблематичните й сценични тоалети.

През 1992 г. тя дефилира за него в благотворително ревю, разголвайки гърдите си, а по-късно той прави костюми и за турнето й Confessions Tour (2006).

За откриването на кинофестивала в Кан преди седмица модният ветеран също се появи в нестандартен вид по червения килим заедно с останалите членове на журито, в чийто състав са и холивудски звезди като Диане Крюгер и Юън Макгрегър.

Най-новата знаменитост, която предизвика коментари в негов тоалет, пък е Майли Сайръс. Звездата от тв сериала "Хана Монтана" се появи само по бяло сако на наградите на списание "Билборд" в Лас Вегас онзи ден.

Според 19-годишната певица и актриса дългите рокли по червения килим излизат по-скъпо, защото трябвало не да се заемат, а се закупят - тъй като винаги се намирало кой да настъпи шлейфа с високо и остро токче.