В годината, когато се отбелязва един век от създаването му, страната ни възобновява производството на самолети

Музеят на авиацията в Крумово (AirMuseum-bg.com) се сдоби с копие на първия български самолет "Йорданов 1" по повод 100-годишнината от началото на самолетостроенето у нас, която се чества този уикенд.

Летателният апарат е създаден през 1915 г. от Асен Йорданов. Преди няколко месеца фондация "Български военновъздушни сили" решава да изработи негово копие. За изработката му са събрани над 20 хил. лева от дарения и заеми, помагат и българи в Америка.

Реконструкцията започва преди няколко месеца в Садово. Изработката е дело на Александър Мариносян. Самолетът, който е почти в реални размери, е пресъздаден само по три стари снимки, разказва БНТ.

"Оригиналът е бил дървен, но тук в случая се прави метално копие -

обяснява пилотът Станимир Марчев. - След като се облече с плат, както е бил, вече ще има абсолютна прилика с оригинала."

Самолетът няма да лети, а остава като експонат в Музея на авиацията в Крумово. По повод 100 години от началото на самолетостроенето в у нас се осъществява и третата въздушна обиколка над България. Участие в нея взимат над 20 самолета.

Междувременно страната ни отново се нареди сред държавите, които правят самолети. По-рано през седмицата на летище Лесново беше представен чешкият модел, който започва да се сглобява в завода "Терем-Летец".

За последно у нас са произвеждани самолетите "Лаз" през 50-те години на ХХ век, припомня БНТ. Новият "Скайлидер 600" (Skyleader 600), който ще се прави в северната зона на летище София, е двуместен, със 120-литров резервоар - по 60 в двете крила, за 1600 км пробег.

Конструкцията е изцяло металическа, обяснява главният инженер Борислав Тошев. Размахът на крилото е 9,9 м, дължината - 7,10. Тежестта му е 472 кг, което го поставя в класа на ултралеките.

Разходът му е 15 литра на час с обикновен бензин А95

Управителят на "Терем-Летец" Лукан Луканов допълва, че "Скай лидер 600" е сертифициран в САЩ през 2013 г., като този тип машини се продават успешно по целия свят на цената на луксозен автомобил - около 100 хил. евро.

Пазарите, в които ще участват партньорите на родното предприятие, са европейски: България, Гърция, Румъния, Полша. Новият български самолет ще бъде представен и на предстоящото авиационно изложение “Построено от българи” на летище “Крумово”. Предвидена е и обиколка на страната с няколко екземпляра от този модел.

Освен за развлекателни цели, ултралекият "Скай лидер 600" може да се използва за наблюдение от въздуха, за помощ при природни бедствия, например пожари - или за разузнаване.

Максималната скорост на самолета, който се произвежда у нас, е 265 км, което му позволява да прелети разстоянието София-Варна за около два часа.

Източник: БНТ; ИЦ на МО