Това обаче (все още) не е официалната кандидатура на АБВ за изборите през ноември

Президентът (2001 - 2011) Георги Първанов, който е лидер на партията АБВ даде известна подсказка кой може да е кандидатът на неговата партия за президентските избори. Според Първанов настоящият вицепремиер и социален министър (издигнат от АБВ) Ивайло Калфин би бил прекрасен президент.

Първанов поясни, че мнението му не означава, че Калфин ще се кандидатира за държавен глава. Според него обаче той би бил "блестяща кандидатура" и "няма по-добър от него на този етап".

На въпрос дали самият той би се отправил отново към президентския пост и дали изобщо има това право след два мандата Първанов посъветва да се попита Конституционния съд, защото само той може да даде адекватен отговор. 

Самият текст на конституцията действително оставя опция за тълкуване: 

Чл. 95. 
"(1) Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат."

Ивайло Калфин вече има опит като кандидат за президент. На последните избори за държавен глава през 2011 г. той и се яви като кандидат на БСП, достигайки до балотаж, загубен от действащия президент Росен Плевнелиев. 

Тогава зад себе си обаче Калфин имаше електоралната подкрепа на все още силната социалистическа партия. Ако се кандидатира отново, не се знае дали от БСП биха откликнали на призива на АБВ за единен кандидат на лявото. 

Източник: Агенция "Фокус"