На първо място в класацията е Финландия, а на последно Еритерия

Пътят на България надолу по индекса на свобода на словото продължава. Днес излезе новият доклад на "Репортери без граници" за 2015 г., според който страната ни заема 106-то място по свобода на словото в света от общо 180 държави.

Продължаваме назад

Така България пада с 6 позиции спрямо миналата година, когато беше на 100-тно място в класацията. Страната ни беше силно порицана от организацията заради глобата, наложена от Комисията за финансов надзор от 150 хил. лева на издателя на вестниците "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа" с мотива създаване на паника на банковия пазар и отказ за издаване на източниците на информация.

Така пътят надолу продължава устремено, след като през през 2011-2012 г. заемахме 80-то място, а през 2013 г. - 87-о място.

Пред страната ни по свобода на словото се нареждат държави като Боливия, Габон, Мозамбик и почти всички държави от Балканския полуостров без Македония и Черна гора, които съответно заемат 114-то и 117-то място.

Виж още: България продължава срива в свободата на словото

Най-добре и най-зле

В челната десетка на държавите с най-свободни медии са Финлдандия, Норвегия, Дания, Холандия, Швеция, Нова Зеландия, Австрия, Канада, Ямайка и Естония.

В дъното на класацията са Демократична република на хората Лаос, Сомалия, Иран, Судан, Виетнам, Китай, Сирия, Туркменистан, Северна Корея и на последно място по свобода на словото е Еритерия.

Сред най-големите държави САЩ заема 49-о място, Русия - 152-ро, Великобритания - 34-то, Германия - 12-о, Франция - 38-о, а Япония - 61-во.