Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Цветан Цветанов настоява блокира придвижването на идеята

Отново отлагат проекта за въвеждане на на чип с данни за електронна идентификация в личните карти на българите, като този път това се случва по идея на лидерът на парламентарната група на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов.

След негово устно предложение в последния момент комисията по вътрешна сигурност, отхвърли текстове от проектозакона на електронна идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите. Предложението бе прието без възражение, тъй като депутатите от опозицията вече не бяха в залата по време на гласуването.

Сред мотивите на Цветанов за отлагане на въвеждането на чипове с данни в личните карти, са опасението, че не трябва законът за документите да се променя чрез този за електронна идентификация, а отделно и след сериозни обсъждания. 

Освен това според него издаването на лични карти с чип щяло да е по-скъпо за гражданите. По думите му личната карта е документ за удостоверяване на самоличност и за пътуване, а ползването й като електронен идентификатор можело да застраши сигурността на данните в нея.

Аргументите "за" въвеждането на електронен чип

Обратно становище изрази шефът на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова - Антон Герунов, който бе на обсъждането, заедно с юристи.

"Наличието на електронен идентификатор в личните карти е важно, за да стане ползването на услуги чрез него масово", обясни той. И припомни, че договорът за отпечатване на лични карти изтича и може да се направи нова обществена поръчка, чрез която да се обезпечи издаването на картите с чип. 

Герунов обяви, че новият вид лични карти нямало да струват повече на гражданите, а за сигурността на данните няма никакво основание за притеснение - изискванията са описани в специален европейски регламент, чието изпълнение е задължително за всички страни-членки на съюза.

От екипа на Бъчварова обясниха още, че отмяна на текстовете сега и внасянето на проект за поправки в Закона за българските лични документи означава забавяне на законовата регламентация с минимум от 3 до 6 месеца - минималният срок за изготвяне на текстове, съгласуване, обществено обсъждане и т.н.

Проектът на Закон за електронната идентификация е изготвен от екипа на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и приет от Министерския съвет и от парламента на първо четене. В преходните и заключителните му разпоредби се предвижда промяна на Закона за българските лични документи, за да се въведе вграждането на чип за електронна идентификация в личните карти.

Целта е по-широко разпространение на електронната идентификация, за да може бързо да се развият и предлаганите електронни услуги за гражданите. Другата идея е в чипа да има записан и квалифициран електронен подпис. Този тип електронна идентификация се използва в повечето страни от ЕС именно чрез личните документи, освен чрез други носители на данните.

За пореден път

Идеята за включване на електронен чип с данни в личните карти съществува от години, но по една или друга причина се отлага във времето. 

Последно за нововъведението се заговори покрай обществената поръчка на МВР за система за издаване на нови лични документи. Очакваше се такива лични карти да започнат най-после да се издават около края на 2017 г. Търгът обаче бе спрян от премиера Бойко Борисов, заедно с другите големи държавни търгове.

Източник: "Клуб Z"