20% спад при ранните записвания на туристи от Германия, Великобритания и скандинавските държави има до момента.

Новината съобщи Байко Байков пред в. "Преса", който е председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Част от западноевропейците са отложили решението си да пътуват до България, защото сме държава от Югоизточна Европа и са разтревожени от кризата в Украйна.

Тези чужденци планират ваканцията си няколко месеца по-рано и намалените записвания притесняват нашите хотелиери, допълни Байков. 

Има информация, че тези туристи се прехвърлят към Италия, Испания, и Гърция. Намалението на този поток може да се компенсира с гости от балканските страни.

Ние обаче правим рекламна кампания само в Румъния и сме загърбили Сърбия, Македония, Турция и Гърция, коментира експертът от АБТТА. Ако сега не успеем да привлечем още туристи, сезонът няма да е добър.

Добрата новина е, че засега няма отказ от пътуване на руски туристи у нас по основните договорки. Украинските туроператори продължават да изпълняват своите договори към България. Всеки, който заплати своята почивка, незабавно се пуска като заявка към български хотел.