Два филма, които тепърва ще излизат пред публика - "Аз съм ти" и "Цветът на хамелеона", взеха половината награди от фестивала във Варна

"Златната роза 2012" за пълнометражен филм отиде при "Цветът на хамелеона" в лицето на режисьора Емил Христов, сценариста Владислав Тодоров и изпълнителя на главната роля Руши Видинлиев.

Главният приз на фестивала му се дава "за гражданската смелост, силата на сатирата и единството на идея, жанр и визия, с които е показана уязвимостта на обикновения човек във време на политически ужас и исторически абсурд", аргументира се журито.

Филмът - черна комедия с елементи на политически психотрилър, която третира по нестандартен начин темата за Държавна сигурност, - получава и наградата на акредитираните журналисти, а журито го отличи и за операторското майсторство на Крум Родригес.

През септември лентата бе в програмата на кинофестивала в Торонто, а месец по-късно отзиви оттам бяха публикувани във в. "Култура".

Това е вторият филм със "Златна роза", създаден по роман на Владислав Тодоров (VladislavTodorov.com) - след "Дзифт" през 2008 г.

Екранизацията на неговия "Цинкограф" също трябваше да бъде заснета от Явор Гърдев, но след оттеглянето на режисьора заради забавено финансиране и други ангажименти, с тази роля се нагърбва операторът Емил Христов и така "Цветът на хамелеона" става режисьорския му дебют - с уточнението от негова страна, че няма намерение да се впуска в тази професия.

Емил Христов е работил - като оператор - и по другия най-награждаван филм на тазгодишния фестивал: "Аз съм ти", победил в няколко категории, включително за режисурата на Петър Попзлатев ("Аз, Графинята", "Нещо във въздуха", "И Господ слезе да ни види"), който в случая е и продуцент.

На лентата бе присъдена специалната награда на журито и община Варна - "за оригиналността на концепцията и артистичния финес, с които разказва драмата на нестандартната личност в две български епохи", - плюс приза на българската критика.

Екранизацията по романи от Димитър Димов и дъщеря му Теодора Димова (съответно "Роман без заглавие" и "Адриана") спечели и наградата за най-добра актриса, поделена между Жанет Спасова и младата Ирмена Чичикова за превъплъщението им в Адриана, а на Боряна Семерджиева донесе диплом за индивидуални постижения заради костюмите във филма.

Режисьорът Петър Попзлатев на снимачната площадка

Общото между двата филма е и съпругата на Петър Попзлатев, актрисата Светлана Янчева ("Подгряване на вчерашния обед"), отговорна за кастинга, а в "Цветът на хамелеона", където играе епизодична роля - и за работата с актьорите на снимачната площадка.

Копродукцията с Австрия "Испания", или Spanien, където писателят Димитър Динев е съавтор на режисьорката дебютантка Аня Саломоновиц, получи наградата за сценарий. (Вж. интервюто с него на София филм фест 2012).

За дебют журито отличи наша режисьорка, която от 14 години живее зад граница - Кристина Николова, учила в САЩ и трупала опит като оператор, по примера на родителите си. 

Екипът на филма "Вяра, любов и уиски" по време на Сънданс 2012: операторът Александър Станишев, режисьорката Кристина Николова, нейният съсценарист и съпруг Пол Далио (вдясно)

Нейният "Вяра, любов и уиски", който е заснет основно у нас, през януари бе представен на US фестивала Сламданс и там бе отличен за операторската работа на Александър Станишев.

Наградата сега й се присъжда "за заявения авторски почерк и поетичния реализъм, с който споделя лична и едновременно общовалидна история".

Призът на най-добър актьор бе присъден на Христо Мутафчиев за "Миграцията на паламуда", по време на чиито снимки преди две години популярният и обичан шеф на Съюза на артистите в България получи инсулт. 

Интервю с Христо Мутафчиев: Славата не е нещо, което се консумира като баничка или торта 

Христо Мутафчиев в "Миграцията на паламуда"

Дебютантът Кирил Станков, прекарал години в емиграция, представи своя "Джулай" последен в конкурсната програма и сложи оптимистична точка на фестивала, а ден по-късно получи наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД), определена в тон с традицията да се толерират новите имена и тенденции.

Зажаднелите за български кинокомедии видяха във Варна и заглавия, които предизвикаха противоречиви реакции сред критиката.

Все пак "Пистолет, куфар и три смърдящи варела", който върви по екраните от месец, донесе диплом за индивидуални постижения на монтажиста си Александър Етимов, а наградата на публиката след преброяване на зрителските оценки получи "Чужденецът" на Ники Илиев.

Кристоф Ламбер е голямата френска звезда в "Чужденецът", където партнира на Любо Ковачев (вляво) като негов баща

Конкурсните пълнометражни филми на варненския фестивал бяха 12, след като предстоящият "Още една мечта" беше изтеглен от участие в последния момент.

Други 10, преминали през селекция, се състезаваха в късометражната програма, където "Златна роза 2012" бе присъдена на "Парафиненият принц" на сценариста и режисьора Павел Веснаков, заснет по действителен случай. Мотивите на журито: "заради силата на реализма и емоционалната ударност, с които постига болката на едно поколение".

Дипломи за индивидуални постижения в късометражното кино получиха актьорът Стефан Денолюбов за "Скок" (познат и под заглавие "Самбуру") и Поли Генчева - за режисурата на "Солено и сладко", където тя е и съсценарист заедно с писателя Деян Енев.

Асен Блатечки и малкият Боян Арбов като баща и син, празнуващи самотно Коледа, в 12-минутния "Солено и сладко"