Предполага се, че или местни жители стоят зад кражбата, или вътрешен човек

Оградата по границата ни с Турция е един от най-скъпите проекти на правителството в момента, като цената ѝ вече е надминала 100 млн. лв. 

Крадци задигнаха част от оградните блокове, които трябва да отделят българската от турската страна. Общо 20 блока на обща стойност 40 хил. лв. са изчезнали от склад край свиленградското село Маточина преди около седмица, обясни говорителят на РУП - Свиленград Нина Николова.

В двор в този склад фирмата, която строи границата, е оставила огромните пакети без надзор. Всеки от блоковете е с размер 400 по 70 см. Бетонните блокове обаче са изчезнали, а в момента се установява какви ще са щетите, обясниха още от полицията.

По случая в РУП - Свиленград е образувано дознание срещу неизвестен извършител. От полицията са предприели активни издирвателни действия и обиски в района.

Виж още: Цената на оградата с Турция достигна 100 млн. лв.

Предполага се, че местни жители са задигнали оградата за собствени цели или вътрешен човек е организирал кражбата. Ако са местните, това показва, че те имат нужда повече от ограда за личните си къщи, отколкото от ограда срещу бежанци.

Стои въпросът и при толкова засилена охрана в района срещу бежанския натиск как крадците са задигнали толкова лесно тежката ограда.

Изграждането на оградата само в участъка от Капитан Андреево до с. Маточина струва над 20 млн. лв., отделно пътят, който я обслужва, е на стойност 4 млн. лв.

Разноските от кражбата се поемат от фирмата, извършвала съхранението на блоковете. 

Източник: БНР