Ще изгоним джигитите от детските площадки, уверява директорката на Столичния инспекторат Веска Георгиева в интервю пред "Монитор" и разказва как се борят с нови методи срещу някои омръзнали до болка градски неволи

Средно по 267 жалби и сигнали на ден, близо 100 хил. годишно, са постъпили в Столичния инспекторат само през миналата година.

Най-много сигнали в оперативния център са получени за чистота и управление на отпадъците (9697), а най-малко - за домашни животни и скитащи кучета (897).

Анонимни сигнали не приемаме, но обработваме и отговаряме на всички, които получаваме, уточнява директорката на Столичния инспекторат Веска Георгиева в интервю пред в. "Монитор", като споделя и някои от най-новите методи в арсенала им за борба с нарушителите.

Против безразборното лепене на рекламни афиши

"Мярката е защитаване на повърхността от лепенето. Това е едно трайно решение. В момента сме обработили стълбовете с антиплакатна боя в централната част, ще продължим и в по-отдалечените квартали.

Много е трудно да се справим с този проблем, защото трябва да заловиш на място човека, който лепи. Освен това инспекторът трябва да е придружен от полицай за снемане на самоличността на нарушителя. Имаме уверението на главния архитект на София Петър Диков, че проблемът ще се реши.

Искам да отбележа, че имаме рецидивисти, на които са съставени по няколко акта за лепене на непозволени места. Глобите за това нарушение са от 50 до 500 лв., а по Наредбата за рекламната дейност стигат до 5000 лв.

Правим и филм - "Пътят на плаката", които е много професионален, и наши колеги от Европа също проявиха интерес към него. Друг траен начин за справяне с проблема е общината да определи още места за обяви, а не хората да ги лепят по стълбовете."

За изчистване на града от графити

"Мина обществената поръчка за доставката на машина, с която ще се почистват фасадите от графити и свастики. Ще работим с дирекция "Сигурност" и аварийното звено, а инспекторатът ще идентифицира проблема и ще им го възлага.

Машината е на принципа на пароструйката и е с екоабразиви - ситно смлени черупки от орехи и трици от царевица. С подобна машина работят структури на НАТО и е изпитана в много европейски градове. Тя е първата у нас и ще може да изчисти всичко, и се надяваме да постигнем добър ефект."

При паркиране в зелените площи

"През миналата година по Наредбата за организация на движението са съставени 2017 акта и 15 887 констативни протокола, като за първите пет месеца те са: 848 акта и 6270 констативни протокола. За същия период на тази година цифрите са съответно 804 и 9625.

Аз съм поела ангажимент от страна на инспектората тази година да успеем да се справим с упоритите нахалници, които паркират на детски площадки. Направили сме инвентаризация на тези съоръжения, които са над 1000 в различните райони.

Част от тях се опитваме да ги оградим с кашпи, които да ги пазят от автомобили. На други места начинът за справяне е системен контрол. Бих искала да има обществена нетърпимост и гражданите да имат отговорността да ни изпращат снимки с регистрационните номера на нарушителите."

За навлизането на коли в Борисовата градина

"Дългогодишната практика на Столичния инспекторат заедно с КАТ показва, че даже и денонощно да стоят там контролни органи, пак не можем да се справим с нарушителите, които влизат безконтролно в Борисовата градина. Аргументите на хората, които паркират там, са: "Аз само отивам да си оставя детето на тренировка". Законът забранява там да има преминаване и престой.

Миналата година бяхме на изложение в Амстердам и видяхме как е решен проблемът във Вонделпарк. Там имаше монтирана автоматична бариера. Предложихме на кмета Йорданка Фандъкова да пренесем този пример у нас. Тя назначи работна група от различни експерти и задачата беше разделена на два етапа.

Първият е да се защити лесопарковата част от "Алея Яворов" до парк-хотел "Москва". Затворихме голямата алея откъм ул. "Незабравка" с три кашпи и сега там достъпът е прекъснат. Тази седмица ще заработи и автоматична бариера на алеята между бул. "Драган Цанков" и парк-хотел "Москва".

Освен това ще се монтира и камера за сигурност. Тя ще допуска само колите на "Бърза помощ", полицията, пожарната и колите за доставки на обектите. Те обаче ще могат да зареждат само от 6 до 9 ч. сутринта.

Целта е да има ред и когато инспекторатът бъде информиран, че зад бариерата има автомобил, той веднага ще се санкционира и заснема от камерата. Това го правим със средства от Българската федерация по тенис и граждански сдружения.

Максимум до месец на бул. "Драган Цанков" ще се направи паркинг за 90 места. Ще потърсим и спонсор, който да дари четири-пет велосипеда, които ще са с чипове за проследяване. Ще ги сложим на стоянка под камерата на бариерата, за да се ползват от всички.

Като следващ етап на останалите входове на Борисовата градина ще се сложат падащи колчета."

Източник: Monitor.bg