Бунтовниците помислили хеликоптера на "Хели Еър" за вражеска машина

Очаква се днес шестимата българи, които бяха задържани от бунтовници Судан, да бъдат освободени, съобщи пред Нова телевизия Георги Спасов, шеф на директорския борд на авиокомпанията "Хели Еър", чийто хеликоптер с шестимата бе принудително свален в африканската страна.

Най-късно утре освобождават българите

"Вчера около 17.00 часа имаше телефонна връзка на нашия персонал с техните семейства. Състоянието им е добро, гледат ги добре. Говори се, че днес ще бъдат освободени, най-късно това може да стане утре", каза Спасов.

Вчера в преговорите за осовобождаването на българите се включи и Световната продоволствена програма на ООН, чиято мисия е изпълнявал хеликоптерът. Така е станало ясно, че бунтовниците няма да искат откуп за българите и са ги свалили, защото са ги сбъркали с вражески хеликоптер на суданското правителство.

Хеликоптерът на "Хели Еър", който пътувал от Румбек, Южен Судан, до Хартум в Судан за извършване на технически преглед, е попаднал в забранена от бунтовниците зона и въпреки всичките си разрешителни за полет е бил свален.

Българската авиокомпания има 25-годишен опит в подобни операции. В момента 8 нейни въздухоплавателни средства участват в хуманитарни мисии в Африка.