Какви са реакциите в "Туитър" на кандидатурата му

Бившият министър-председател Пламен Орешарски се кандидатира за президент на изборите на 6 ноември. Вчера той си е подал документите за регистрация в Централната избирателна комисия. Като вицепрезидент е издигнат Данаил Папазов, който бе министър на транспорта в правителството му.

ЦИК ще се произнесе за регистрацията на кандидат-президентската двойка в близките дни, след като бъдат прегледани внесените от инициативния комитет документи. Орешарски беше министър-председател в правителството на БСП и ДПС от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г. Той пое властта след предсрочното оттегляне на Бойко Борисов при първия му управленски мандат.

Правителството на Пламен Орешарски се сблъска с най-мащабните протести от 90-те години насам, след като издигна Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Протестите продължиха повече от половин година. 

Преди да стане премиер, Орешарски бе финансов министър в кабинета на Сергей Станишев. Бил е и депутат от левицата. Преди това бе свързан със СДС, като през 2003 г. бе определен за кандидат за кмет на София. Кандидатурата му бе оттеглена след като в медиите се появи информация за негови срещу с бизнесмена Васил Божков.

"Целият ми професионален път досега бе насочен към постигане на просперитет на моята страна. Гордея се с приноси и постижения, които и днес се сочат за предимства на страната ни – нисък правителствен дълг, стабилна монетарна и финансова среда, ефективна и рационална данъчна система, финансово дисциплиниран публичен сектор", написа Орешарски на профила си във "Фейсбук". 

"Българският президент няма лостовете на изпълнителната власт и това формално може да оправдае всяко негово бездействие. Той обаче има други, не по-малко важни лостове – да задава тона на политическите дебати, да дефинира националните цели и политики, особено в по-дългосрочен хоризонт, да бъде коректив на прибързани и необмислени докрай решения. И най-важното, да търси това, което ни обединява като общество, а не това, което ни разделя. Последните аргументи надделяха в решението ми да приема да бъда издигнат като независим кандидат за президент", допълни бившият премиер.

Тъй като в "Туитър" бяха едни от най-острите реакции срещу правителството на Орешарски, решихме да проверим как реагираха там на кандидатурата му за президент.

Ето някои от най-забавните туитове по темата: 

Yanko Dimitrov ‏@yankodim70 
Кандидатурата на Орешарски за президент е по-налудничава дори и от тази на Митьо Пищова.  

Silva Forest ‏@ForestSilva
Шишарката, пищова, орешарски... аз няма да гласувам. пък!

Vladimir Ivanov ‏@wootar 
Предлагам да изберем Орешарски и после да го съсипем от викове "оставка" и "кой" да не го пуснем през нито един главен вход.
#заслужавашси

Кейт Рен ‏@kateyrenn
И сега отново ...  #кой предложи Орешарски?

Cherie Insanity ‏@CherieInsanity 
топ новините: 
- Брат и Анджелина разделени
- Боби и Емануела се правят на гаджета
- Орешарски #кандидатпрезидент
вълнуващо почваме.

Ruzha Smilova ‏@RuzhaSmilova 
Орешарски само вицето си е сбъркал - постът е запазен за Контра-вицето.

Whisper ‏@deadlymonogamy 
Не виждам какво толкова се учудвате за орешарски, на него черепа ако му поръча той и за патриарх ще се кандидатира...

Танев ‏@krtanev 
Сульо, Пульо и Орешарски се кандидатирали за президент.

Ivo Apostolov ‏@iapostolov 
Мислех, че никога не бих гласувал за Митьо Пищова за президент. Ама ако е на балотаж с Орешарски?!?

Ivan Bedrov ‏@IvanBedrov 
Значи Ирина Бокова се прибира, Пламен Орешарски става президент, сменят закона, прави я шеф на ДАНС. Божидар Димитров повежда контрапротеста

christindim ‏@christindim 
Дали ГЕРБ закъсня или Орешарски бързаше... 
Ще се срещат пред урните... #пеяси

Vevivi ‏@Vevivive 
Това, че Пламен Орешарски е питал за задния вход на Президентството, не е основание да смятате, че той ще се кандидатира за президент.

Г.А.Ангелов ‏@No_name_No_user
чудя се за Орешарски ли да гласувам или за Петното?

Пиволей Мажирепей ‏@ThunderBG 
Кандидатурата на Орешарски не ми харесва основно, защото някакви пак ще почнат да блокират кръстовища в час пик...

orleff ‏@orleff 
Пламен Орешарски се кандидатира за президент! 
(Сега вече Митьо Пищова ми се струва съвсем разумна кандидатура)

Pippilota Mentolka ‏@PippilotaM 
Снощи Орешарски играл на "Осмеляваш ли се или истината"...

Plamen Stantchev ‏@PStantchev 
Предлагам Пламен Василев Орешарски за генерален секретар на ООН.