Бях премиер и на Станишев, и на Местан, каза бившият министър-председател в сутрешния блок на Би Ти Ви

Бившият премиер Пламен Орешарски призна, че по време на мандата си е бил подложен на натиск, но уточни, че всички премиери, включително и сегашният Бойко Борисов, са подложени на такъв.

Бях премиер и на Сергей Станишев, и на Лютви Местан, каза Орешарски в интервю пред Антон Хекимян в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин", почти година след като подаде оставка.

Въпросът "Кой?" никога не е бил актуален, той е имагинерен, категоричен беше Орешарски и допълни:

Наскоро чух анекдот, че прословутият модел "Кой" е бил сменен с модела "Свой"

Според него ДПС и БСП са се разбирали добре в началото на управлението на кабинета му, но в хода на мандата между тях са започнали да изникват противоречия, които са се задълбочили след евроизборите - и логично е дошъл сривът на подкрепата.

По всички въпроси, които са засягали изпълнителната власт, решенията съм взимал аз или Министерският съвет, категоричен беше Орешарски, като уточни, че често се е допитвал до лидерите на двете партии, особено по въпроси, които са изисквали парламентарна подкрепа.

По думите му, докато е имал поддръжката и на двете партии, всичко е било наред.

КТБ се разраснала през четирите години от първия мандат на Бойко Борисов, напомни още бившият министър-председател.

"Банката е имала доста влошен кредитен портфейл и това не е станало в последната година. Банката съмнително се разрасна в периода след 2009 г. с темпове, с които нито една друга банка не се разрастваше", подчерта Орешарски.

На въпрос защо КТБ не е спасена

експремиерът отговори: "За да спасите някой, той трябва да иска тази помощ." - и коментира, че е скептичен по отношение качеството на предстоящия доклад за КТБ.

Той коментира и факта, че неговият финансов министър Петър Чобанов е станал част от ДПС, а бившият служебен премиер Георги Близнашки ще съветва партията по конституционни въпроси: "Това са комплименти за ДПС, успяват да привличат квалитетни хора."

Никога не съжалявам за миналото, така е трябвало да стане, призна Орешарски на въпрос дали съжалява, че е станал министър-председател и добави, че ако отново трябва да взима решения, не би ревизирал нито едно, и

"на този етап съм убеден във всичките си решения"

Той уточни, че в момента се занимава с академична дейност и избягва други по-сериозни ангажименти.

"Изненадам съм от топлото отношение, което срещам от много хора, спират ме, приказваме за различни неща. Ако изключим малка група хора, при моите срещи по време на мандата имах същото отношение от хората", обясни Орешарски.

Той разкри още, че сред протестиращите срещу неговия кабинет имал "добри познати", които му споделяли колко им плащат и как се прави организацията на протестите.

Източник: Би Ти Ви