Вдига се и нужният за пенсиониране осигурителен стаж

След 6 часов маратон депутатите снощи приеха поправките в Кодекса за социално осигуряване. Така до 2037 г. и мъжете, и жените трябва да се пенсионират на 65 години. 

Пенсионна възраст и осигурителен стаж

Промените предвиждат възрастта за пенсиониране да расте плавно с по два месеца от началото на следващата година. Така в крайна сметка през 2037 година тя ще се изравни за мъжете и жените. 

В момента жените могат да излязат в пенсия на 60 години и 10 месеца, а мъжете на 63 години и 10 месеца.

Промените са част от реформите на вицепремиера Ивайло Калфин в социалната сфера, които целят стабилизиране осигурителната система, чийто дефицит става все по-голям.

В кодекса вече е заложено и увеличение на осигурителния стаж, нужен, за да излезем в пенсия. Така до 2027 г. за най-масовата трета категория труд той ще се покачва плавно с по два месеца на година, докато достигне 35 години и 2 месеца осигурителен стаж за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

Въвежда се и пенсионна възраст за военни, полицаи и балерини

Военнослужещите и държавните служители в МВР ще могат да излизат в пенсия на 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, ако са изкарали поне 2/3 от този стаж в активна служба. 

За балерините, балетистите и танцьорите пенсионната възраст 42 години и 10 месеца при натрупан осигурителен стаж от 25 години. При тях се предвижда също плавно увеличаване на възрастта за излизане в пенсия с по два месеца на година до достигане на 45 години. 

Виж още: За пенсионирането и борсата

Вноски за пенсия

Межувременно осигуровката за пенсия ще се увеличи с 1 процентен пункт от 2017 г. и с още един пункт - от 2018 г. Депутатите одобриха правото на избор къде да отиват вноските за втора пенсия - той ще може да се прави многократно, през период от една година, но окончателният избор трябва да стане не по-късно от 5 години, преди навършване на условията за пенсиониране.

Осигурените в професионален фонд също ще имат право на избор, но еднократно, като прехвърлят натрупаните средства от частния фонд към НОИ.

Източник: Агенция "Фокус", Нова телевизия, "Дарик"