Според председателя на агенцията за българите в чужбина децата на наши сънародници, живеещи зад граница, трябва да могат да полагат матура по майчин език

Между 6 и 7 млн. са българите, които живеят извън границите на България. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев.

"Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, в САЩ, Великобритания, Франция и целия останал свят", коментира Харалампиев на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Той дели сънародниците зад граница като такива в историческите общности с българско население и чисти емигранти. В историческите общности по думите му има още 3 млн. българи, което прави около 6-7 млн. души общо живеещи зад граница.

Според доклада на правителството за състоянието на националната сигурност от 2015 г. обаче броят на живеещите зад граница българи е около 3,5 млн. души, като в това число влизат около 2 млн. български емигранти и около 1,5 млн. етнически българи, граждани на други държави. 

"В един момент може да се окаже, че най-вероятно доста повече българи живеят извън границите на нашата родина, отколкото в България", коментира още той. 

Според председателя на агенцията за българите в чужбина техен приоритет ще бъде да продължат работата с българските исторически общности в чужбина, като сътрудничат активно и с организациите на българите, които са в държавите, където няма такива общности". 

"Наш приоритет ще бъде задълбочаване и засилване на работата с организации на българите, които са в държавите, където нямаме исторически общности", заяви Харалампиев.

Той посочи за пример държави като Унгария, Полша, Ирландия, които отделят сериозен ресурс за гражданите си в чужбина и постигат сериозни резултати.

Той коментира, че все повече българи в чужбина искат техните деца да учат български. Затова и ще се работи за това българските деца да могат да се явяват на матура по български език и тя да бъде призната.

"Да дадем на активните деца възможност да запазят българския си език, да изкарат матурите там. По този начин им се дава самочувствие и сила", посочи Харалампиев.

Петър Харалампиев е председател на Агенцията за българите в чужбина от края на май, той е от квотата на Обединените патриоти.

Източник: Агенция "Фокус"