Номинацията ѝ бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ

Зорница Русинова е новият министър на труда и социалната политика. Номинацията й бе подкрепена от 135 депутати, 68 гласуваха против, а 8 се въздържаха.

Русинова бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ. Против бяха БСП, ДПС и Атака. 

От ГЕРБ отбелязаха приноса на Русинова за намаляване на безработицата, повишаването на приходите в НОИ и реформите в социалната сфера.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че Русинова е неговото предложение за нов социален министър.

"Зорница Русинова от 15 години е там. Беше зам.-министър на Калфин. И тъй като той се справяше добре, искам да има и приемственост. И мисля, че тя има и подкрепата, поне съдейки по това, което поразпитах. Очаквам мнението и на социалните партньори - работодатели, двата синдиката. Отговаряла е и по европейските програми. Много добър приятел е в Брюксел и мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме и на Калфин, ще се справим", изтъкна Борисов.

Виж още: Борисов не иска "да похабява" Томислав Дончев в социалното министерство

Той коментира и излязла информация, че Дончев не е искал да поеме поста на Калфин:

"Дончев е от войниците на ГЕРБ, той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз като правителство му кажем. Така че за тези, които пак искат да си направят реклама на мой гръб - изобщо не е вярно".