"Докладът Чилкот" заключи, че правителството на Тони Блеър е нямало основание да въвлича страната в коалицията срещу Саддам Хюсеин през 2003-та. Бившият премиер обаче все още твърди, че светът е по-добре без иракския диктатор

На войната в Ирак през март 2003 г. е даден ход, без да бъдат изчерпани всички възможности за мирно решение, заключава обемен британски доклад, съставен под ръководството на лорд Джон Чилкот.

Целта на временната комисия бе да установи дали нахлуването в страната е било правилно и необходимо, както и дали Обединеното кралство е било - и би трябвало да бъде - по-подготвено за последствията от своите действия. 

Според изводите в доклада The Iraq Inquiry доказателствата за наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак са били представени с категоричност, която се е оказала неоправдана.

Следвоенната подготовка и планиране са били напълно неадекватни, предупрежденията са подценени, а правителството в Лондон не е постигнало набелязаните цели.

Тони Блеър е надценил способността си да влияе върху американските решения относно Ирак, а отношенията на Великобритания със САЩ не са изисквали безусловна подкрепа.

Заключенията от доклада, който разглежда британската политика в периода 2001-2009 г., определят резултата от иракската кампания, вкл. последвалата окупация, като провал, обобщават наблюдатели на Острова.

Виж още: Да, ставащото в Ирак беше предрешено

Свалянето на Саддам Хюсеин от власт, което започна с операция "Шок и ужас", хвърли региона в трайна нестабилност и доведе до хиляди жертви, сред които и 13 българи. Днес части от територията на Ирак, вкл. големи градове като Мосул, се намират под контрола на Ислямска държава.

Каквото и да стане, ще съм с теб, написал в лично писмо до US президента Буш тогавашният британски премиер Тони Блеър още през юли 2002-ра, близо девет месеца преди началото на бойните действия. След десетилетие на "Даунинг стрийт" 10 той се оттегли от управлението през 2007 г., като отстъпи поста си на Гордън Браун, нанасяйки дългосрочни вреди върху имиджа на лейбъристите.

И до днес негови сънародници не могат да му простят, че ги е вкарал във война, а на бившия финансов министър - че заслепен от амбицията си да го замести като лидер, не се е намесил да предотврати въвличането на страната във водената от САЩ коалиция.

Светът без Саддам Хюсеин беше и е по-добро място, категоричен бе днес Блеър, когото навремето наричаха "пудела на Буш". Според него сега в Ирак поне има легитимно правителство, което се бори с тероризма, а саможертвата на онези, които са дали живота си или са пострадали във войната, не е била напразна.

Атентатите в страната обаче са почти всекидневие. Преди броени дни при терористичен акт в столицата Багдад, която понастоящем се смята за най-лошия град за живеене в света, бяха убити 250 цивилни.

Двойно повече, отколкото в Ирак, са загинали в Сирия, където сме свидетели на най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам, изтъкна Блеър и допълни, че "това е резултатът, когато не се намесим и не отстраним диктатора от властта".

В нарочно изявление след оповестяването на доклада "Чилкот" бившият премиер призна, че разузнавателните данни са били погрешни, като изрази тъга, съжаление и извинения за грешките си - но изрази убеждение, че решението му тогава е било правилно.

Давам си сметка за проблемите, които произтекоха от моето решение, както и за грешките - и поемам отговорност за тях, заяви той.

Сметнах, че в дългосрочен план човешката цена на бездействието ще е по-висока както за нас, така и за целия свят, обясни бившият британски министър-председател, като пое изцяло вината за действията на въоръжените сили и разузнаването.

Не е имало лъжи, парламентът не беше подведен и нямаше тайни планове за война на всяка цена, увери той и допълни, че приема сериозните критики в доклада за начина, по който са били взети решенията.

Блеър напомни, че като представител на квартета за Близкия изток (ЕС, ООН, Русия и САЩ) е прекарал доста време в региона, където му е станало ясно - екстремизмът е световен проблем, който е разпространен не само там.

Най-голямата му грешка е, че не съумя да се извини и да покаже разкаяние, коментира с разочарование биограф на експремиера, сестрата на един от загиналите в Ирак 179 британски военни обвини Блеър, че е "най-лошият терорист в света", а близките им обмислят дали да не предприемат и съдебни действия.

Днес новият лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, който навремето беше противник на военните действия, поднесе извинения от името на цялата партия за "катастрофалното решение". По думите му докладът е доказал, че нахлуването в Ирак е било "акт на военна агресия, предприет под фалшив претекст", който "значима част от световното обществено мнение отдавна смята за незаконен".

В подкрепа на Блеър обаче се изказа полк. Ричард Кемп, командващ на британските части в Ирак и Афганистан. Според него войната от 2003-та е била неизбежна, а режимът на Саддам е трябвало да бъде свален, защото той бил масов убиец, имал връзки с "Ал Кайда" и бил отколешен поддръжник на тероризма.

Запитан от Би Би Си дали отстраняването на Хюсеин от властта е предизвикало вакуум, запълнен от Ислямска държава, Кемп заяви, че до тази ситуация се е стигнало след изтеглянето на американските части от Ирак при администрацията на Барак Обама.

Премиерът в оставка Дейвид Камерън, който през 2003-та подкрепи инвазията, коментира, че сега трябва да се извадят поуки за бъдещето: "Изпращането на смелите ни войници към бойното поле без необходимото оборудване беше неприемливо. Каквото и друго да научим от този конфликт, ние всички трябва да обещаем това никога повече да не се повтаря."

Американският президент, чийто мандат изтича, междувременно обяви, че до края на годината числеността на US войските в Афганистан ще бъдат намалена от 9800 на 8400.