За поредна година месец май е богат на културни събития в цялата страна.

На 17 май в София ще се състои юбилейното десето издание на Европейската нощ на музеите - традиционно музеи и галерии ще отворят врати за всички с вход свободен. По програма от 18 ч. до полунощ ще бъдат достъпни организирани игри и експозиции.

За пръв път инициативата се осъществява от Министерство на културата на Франция и за няколко години успява да си пробие път успешно из цяла Европа, като участие взимат хиляди музеи и галерии от целия континент. В София събитието е под патронажа на Френския институт, Министерство на културата и Столична община. 

"Нощ на музеите и изкуствата" за пръв път  в България се организира в Пловдив и съвпадна със сезона на "Есенния салон на изкуствата", с градове-партньори Пазарджик и Стара Загора.

В миналогодишното издание на Нощта на музеите само в София близо 150 000 души са се потопили в света на изкуството. Събитието всяка година добива все по-големи размери и стига до по-голям брой хора, като най-много от тях са ученици и студенти.

След успеха на Нощта на музеите и Нощта на театрите, съвсем логично в България за трета поредна година ще се проведе и Нощ на литературата

Инициативата е създадена у нас от Чешкия център и се провежда по примера на съществуващото вече седем години събитие в Париж, Флоренция, Мюнхен, Лисабон, Дъблин, Санкт Петербург. 

Българските градове, които се присъединяват към Нощта на литературата са Перник, Пловдив, Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе и София. Нощта на литературата се осъществява благодарение на подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки.

Нощта на литературата ще се проведе на 14 май, като от 18:00 до 21:30 ч. едновременно във всички участващи градове публично ще се четат откъси от произведения на европейски автори в нетрадиционни градски пространства. Четящите ще бъдат известни актьори и популярни личности в публичното пространство. 

Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и откъси от двете книги, спечелили най-много гласове в двете категории на Наградата "Бисерче вълшебно" 2014, организирана от фондация "Детски книги".

В София ще бъдат организирани 11 читателски локации, съсредоточени около парка "Заимов" - The Fridge, Столичен куклен театър - салон "Янко Сакъзов", Театър "София" -Канала, Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий", ресторант "Славяни", галерия "Васка Емануилова", ресторант "Преди 10", галерия "Сезони", МГТ "Зад Канала" и "+ това".

За повече подробности може да следите фейсбук страницата на събитието или международната страница на инициативата.