Центърът за градска мобилност с ново ръководство и три основни приоритета

Забрана за движение на каруци в София. Общински съветници предлагат те да се спрат, за да се гарантира спокойствието на останалите шофьори.

Конските впрягове често обикалят кварталите на столицата, но им е забранено да влизат в центъра на града. Възможно е обаче движението им да се забрани изцяло, защото създават опасност от катастрофи и замърсяват улиците.

В мотивите на вносителите на предложението е посочено, че движението на каруци е сериозна предпоставка за пътно-транспортни произшествия. 

Очаква се забраната да бъде официално предложена през септември, за да влезе в сила още наесен.

В София постоянно сме свидетели каруците да се управляват от непълнолетни лица, които не познават правилата за пътното движение, освен това каруците сериозно замърсяват улиците, по които минават, изтъкна общинският съветник Симеон Славчев пред БНР.

Той съобщи, че 23-ма от 24-те районни кметове са подкрепили предложението, а единствено кметът на Нови Искър е против.

Конфискацията на каруцата няма да има дисциплиниращ ефект, затова се обмисля конфискуването на конете и впоследствие предлагането им на търг, какъвто модел се прилага в Кюстендил.

Междувременно бе избран и нов изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в София - Христиан Петров. До момента ръководството на ЦГМ беше от пет души, но по предложение на общинарите вече се състои от трима. Освен Петров другите членове на борда на директорите са Николай Рогачев и Румяна Милова, която до момента изпълняваше длъжността временен шеф на ЦГМ.

Християн Петров посочи три приоритета в работата си. 

"Първото е стартиране на процедурата за интелигентна система за таксуване. Второто - изготвяне и направа на уеб платформа, която ще позволи на нашите клиенти да планират своето пътуване от точка А до точка Б в реално време - какви превозни средства трябва да вземат и за колко време ще стигнат. Третото нещо е обособяване на нови трасета за автобуси, за да може градският транспорт да е по бърз", заяви Петров.

Източник: БНР, "Дарик"