Проектът на "Ковачев архитекти" спечели конкурса на общината

Вчера бе определен победителят за изпълнение на проект за подобрения устройствен план на Борисовата градина. Поръчката спечели проектът на "Ковачев архитекти".

Това беше проектът с възможно най-малко промени по сегашния вид на парка и не включва масивни застроявания. На второ място е концепцията на "Екип Кали", а на трето - "Ситиарх".

Въпреки че е победител, проектът на "Ковачев архитекти" няма да бъде реализиран в настоящия му вид, тъй тепърва Столична община ще възлага създаването на УПИ на Борисовата градина, в основата на който ще залегнат идеите на "Ковачев архитекти". Сред препоръките на журито е да не се допуска ново строителство в парка, а паркинги да има само в буферните му зони, обясни арх. Пенчо Добрев, председател на журито.

Какви промени се предвиждат

Kak-predvizhdat-da-izglezhda-borisovata-gradina

Приоритет е решаването на проблема с различната собственост в полза на обществения интерес и запазване функциите на парка, като при възможност Телевизионната кула да стане културна зала за посещения и събития.

Визията на проектантите включва още създаване на посетителски информационен център с подземен паркинг за 400 автомобила. Предлага се информационният център да се комбинира с изложбена зала за  експозиции, тематично обвързани с обектите на "Зелената памет" на София. 

Предвижда се преместване на конната база в южната - гористата част на парка, и приобщаване на терените на автокъщата "Капитолия" и базата за поддръжка. Софийският стадион "Юнак" трябва да стане зелен амфитеатър за срещи и дискусии. След 2019 г. обектите на "Спортна София" пък трябва да се премахнат и да се преместят на гара Пионер.

Kak-shte-se-promeni-borisovata-gradina-2

Източник: Bulevard.bg