Крадците обаче се преориентират от домни кражби към магазини за техника

Ако дръжката на входната ви врата е намазана с тебешир или окаляна, това е сигурен знак, че сте нарочени за обиране, предупреждава "Телеграф". Това бил последният писък на модата сред крадците.

От около 10 дни случаите на белязаните с тебешир или окаляните врати растат забележимо. Най-голям са случаите на кражби от този тип в София, Пловдив, Плевен и Варна. Идеята е, че ако не се изчисти бравата, значи обитателите ги няма и може да се действа.

От МВР допълват, че друг хит е да се лепят паяжини с плюнка. Те се късат, ако се отвори външната врата и така обирджиите разбират дали да действат или не. Друга тревожна тенденция е насочването на апашите към магазини за техника, не толкова към апартаменти.

Виж още: Как да се предпазим от кражби по време на празниците

Редовно под ударите попадат и магазините на мобилните оператори, откъдето се задигат скъпи телефони, които имат добър пазар на черно. В тези удари участват групи от опитни крадци, които наблюдават обектите поне седмица.

Само за четирите почивни дни от СДВР отчитат, че има два удара на такива магазини, а задигнатата стока е за над 50 хил. лева. Освен в столицата, тази тенденция се наблюдава и в други по-големи градове в страната, твърдят от МВР.

Виж още: МВР: Увеличават се кражбите на автомобили

Източник: в. 24 часа