Защо въобще трябваше да се стигне до този случай

Джими Кар е един от най-бруталните и груби комици в момента. Неговите шеги често са със сексуална тематика и достигат много отвъд това, което повечето хора са определили като граница на приличното. Та той има един лаф, че ако правиш секс непозната жена, винаги първо трябва да питаш. Когато у нас обаче една мутра реши, че иска да има определени отношения с ученичка, този момент сякаш отсъства. 

Така на 18-годишната Мария се наложи да отнеме човешки живот, защото нейната "жертва" всъщност е стар, агресивен, злобен изнасилвач, добре познат на органите на реда. Сега Мария е в ареста, Богдан Динев-Боньо Фаса е мъртъв, а хората от Стара Загора са на протест, защото не осъзнават как едно момиче може да се окаже в ареста, защото просто се е защитило. 

Впоследствие Мария беше пусната под гаранция от 500 лв., а по-късно отново трябва да даде показания по случая. Момичето е с променено обвинение - от умишлено убийство в причиняване на средна телесна повреда с последвала смърт. Според прокуратурата обаче няма данни за изнасилване. 

Момичето няма противообществени прояви и не е осъждано. Отлична ученичка. Работела в заведение след навършване на пълнолетието си, за да подпомага семейството си в издръжката. Като цяло добро дете, което е попаднало на крайно неподходящо място в неподходящ момент. 

62-годишният Богдан Динев е лежал над 28 години в Пазарджишкия и Старозагорския затвор, като 19 от тях са по три присъди за изнасилвания. Първата му присъда е още от 1976 г. 

И ако на органите на реда им е нужно известно време да установят фактите около самото убийство и да се докаже в крайна сметка, че става въпрос за самозащита в случая, ние пропускаме важната тема - какво прави един изнасилвач и доказан престъпник в близост до млади момичета?

Защо, ако е вярно, че негова жертва е скочила от четвъртия етаж на сграда, само за да избяга от насилника си, този човек е на свобода? Ако още от 90-те насам този човек изнасилва момичета и се гаври с тях, някой (като например собственикът на заведението, в което Мария е работела) го е допускал да си говори с момичетата и да ги задява?

Ако трябва да погледнем по-общо на нещата, защо на мъже като Боньо Фаса все още се позволява да си мислят, че могат да вземат всяка жена, дори и тя да не е съгласна? И в този ред на мисли, защо нямаме например практиката на "трите страйка", каквато например има в САЩ - при трето престъпление, присъдата е вече много по-сериозна и дълга?

Случаи като този с 18-годишната Мария са изключително тъжна картина и ни показват колко много работа имаме още като общество. И уви, повдигат повече въпроси, отколкото има отговори.

Единствено се надяваме тя да успее да се възстанови от психическата травма, който този случай ѝ е нанесъл. И да продължи напред.