Гръцкият премиер настоява сънародниците му да дадат отрицателен вот на референдума (видео), в Брюксел решиха да изчакат резултатите

Европа трябва да даде време на гръцкия народ да вземе решение, заяви в тв обръщение към нацията премиерът на страната Алексис Ципрас, като посъветва сънародниците си да гласуват отрицателно на насрочения за неделя референдум.

Резултат "Не" не означава скъсване с Европа, а силен натиск за постигане на икономически жизнеспособно споразумение, убеден е Ципрас. По думите му гръцката страна се бори "да запази  пенсиите на хората".

Виж още: "Ню Йорк таймс": Бедните съседи не съчувстват на Гърция

Онези, които твърдят, че имам таен план за изваждане на Гърция от ЕС, са лъжци, категоричен беше премиерът на южната ни съседка. Ципрас даде и да се разбере, че Атина не е спирала да преговаря.

Ние все още сме на масата за прeговори

и ако днес еврогрупата вземе положително решение, ние ще тръгнем напред незабавно, увери той. На практика Ципрас потвърди, че провеждането на референдум остава, като призова хората да гласуват с "Не", за да може Гърция да преговаря за по-добри условия с кредиторите.

Еврогрупата обаче приключи поредната си конферентна среща без добри новини за Гърция. Всъщност Брюксел дори преустановява контактите си с Атина до референдума. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също е дал нареждане на комисарите да не контактуват с гръцките власти до неделя.

Виж още: Покерът приключи. Засега - коментар на "Дойче веле"

Медиите изведоха като основен акцент в обръщението на Ципрас

епитета "безсрамници",

който той адресира към Европа заради затварянето на гръцките банки.

"Референдумът няма връзка с членството на Гърция в еврозоната, това е даденост, която не може да бъде поставяна под съмнение. Искам да разберем дали да приемем или не конкретното споразумение с кредиторите. Целта на референдума е да се избегнат рискове за страната", каза още Ципрас и обясни:

"След насрочването на референдума получихме по-добри предложения. Никога не съм очаквал демократична Европа да се обяви срещу организиране на референдум. Истински срам е, че ни бяха затворени банките, само заради това, че позволихме на народа да каже какво мисли."

Премиерът се опита да успокои сънародниците си, които са в паника поради затворените банки вече трети ден. Той увери, че хората няма да загубят заплатите, пенсиите или спестяванията в банките.

Източник: БНТ; Нова телевизия