В неделя заради третия лъч от метрото се затварят отсечки от бул. "Патриарх Евтимий", но други участъци са засегнати още от днес. Виж къде са поредните тапи в трафика, как се променят маршрути от градския транспорт и паркирането в синята зона

Във връзка с изпълнението на централния участък от проекта за третия лъч на метрото в София тази седмица се въвежда временна организация на движение.

- От този вторник, 22 март, се въвеждат ограничения заради изграждането на метростанция 14 в района на "Красно село" на бул. "Гоце Делчев" и ул."Житница". Заради южната рампа на пресичането в две нива и част от подлезните връзки под бул."Цар Борис Трети" за осем месеца се затваря бул. "Гоце Делчев".

През този период ще бъде реализирана и пътната част на новото влизане и излизане на бул. "Цар Борис Трети" от бул. "Гоце Делчев".

Успоредно с това за 14 месеца се стеснява бул. "Цар Борис Трети", като едновременно с това се изпълняват и строителните работи по метростанцията под ул. "Житница", северно от кръстовището. 

Затварят се два пътни участъка в района:

- бул. "Гоце Делчев" от бул. "Цар Борис III" до ул. "Княгиня Климентина" 
- ул. "Житница" до ул. "Кюстенджа"

Изместват се спирките на градския транспорт "Красно село" с код 0636, 0638, 0639 и 0640 за автобусни линии 63 и 260 и трамвайни линии 4 и 5 на временно изградени перони в района на кръстовище ул. "Житница" - бул. "Гоце Делчев" - бул. "Цар Борис Трети”.

Закриват се спирки: 
   - двупосочна "Балканкар АД" с код 0564 и 0569, на ул. "Житница"; 
   - двупосочна "АП Земляне" с код 0079 и 0080, на ул. "Житница"; 
   - двупосочна "Жк Красно село" с код 0637 и 0641, на бул. "Гоце Делчев". 

Променят се маршрутите на автобусни линии 73, 83 и 102, както следва:

Автобусна линия 73 - в посока жк "Гоце Делчев": от жк "Овча купел 2" по маршрута си до кръстовището ул. "Любляна" / бул. "Овча купел", надясно по бул. "Овча купел", наляво по бул. "Цар Борис Трети”, надясно по бул. "Братя Бъкстон", наляво по ул. "Тодор Каблешков", наляво по ул. "Ген. Стефан Тошев", надясно по бул. "Гоце Делчев" и по маршрута си до жк "Гоце Делчев"- двупосочно.

Автобусна линия 83 - в посока Зоопарка: от "Хюндай България" по маршрута си до кръстовището бул. "Константин Величков" / бул. "Възкресение", по бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов" през тунела под бул. "Цар Борис Трети” и ул. "Св. Георги Софийски", надясно по бул. "България”, наляво по бул. "Гоце Делчев" и по маршрута си до Зоопарка.

В обратна посока автобусите ще минават над тунела при кръстовището на бул. "Акад. Ив. Евст. Гешов" и бул. "Цар Борис Трети". 
    
Автобусна линия 102 - в посока Студентски град: от жк "Овча купел 2" по маршрута си до кръстовището ул. "Житница" / бул. "Овча купел", наляво по бул. "Никола Мушанов", надясно по бул. "Възкресение”, надясно по ул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов" по тунела по бул. "Цар Борис Трети” и ул. "Св. Георги Софийски", по бул. "Петко Ю. Тодоров", наляво по ул. "Бяла черква" и по маршрута си до Студентски град.

В обратна посока автобусите ще минават над тунела при кръстовището на бул. "Акад. Ив. Евст. Гещов" и бул. "Цар Борис Трети".

Колите на градския транспорт по линии 73, 83 и 102 ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променените участъци от маршрута.

От неделя, 27 март, за 14 месеца се въвежда нова организация на движение във връзка с изграждането на други две метростанции - номер 9 при кръстовището на бул. "Патриарх Евтримий" и ул."Граф Игнатиев" и номер 10 при кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша". 

Бул. "Васил Левски" става временно двупосочен, вкл. в участъка на пътния тунел пред НДК, където двупосочно ще преминават както автомобилите, така и еднопосочно движещата се преди това през него тролейбусна линия.

За гарантиране на посочения минимално възможен срок на тази организация на движение е предвидено носещите конструкции на тези две станции да се изградят по т.нар. "Милански метод", при който първоначално се изграждат надлъжните шлицови стени и покривните плоча на конструкциите. След това при възстановено движение над станциите ще продължи изпълнението на изкопните работи, останалите конструкции и довършителните работи.

От 27 март, неделя, в централната зона на София се въвеждат следните промени в уличното движение:

- Забранява се движението по бул. "Патриарх Евтимий" от бул. "Витоша" до ул. "Княз Борис I"

- Забранява се движението по бул. "Патриарх Евтимий" от бул. "Васил Левски" до ул. "Хан Крум". Движението по бул. "Васил Левски" от ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Ген. М. Д. Скобелев" (тунела под НДК) до Петте кьошета, става двупосочно.

- Бул. "Патриарх Евтимий" в участъка между бул. "Витоша" и ул. "Ангел Кънчев" става двупосочен. Закрива се съществуващата "Синя зона" в този участък.

- Движението в тунела под НДК става двупосочно, като изходът от тунела в посока бул. "Черни връх" се отваря за еднопосочно движение на автомобили. Трамвайното движение през тунела се закрива.

Променят се маршрутите на тролейбусни линии 1,2,5 и 8, като в посока бул. "Прага" от ул. "Граф Игнатиев" тролейбусите минават по бул. "Васил Левски" (през тунела) - двупосочно.

Тролейбусна линия 9 няма промяна в маршрута в посока пл. "Сточна гара". В посока жк "Борово": от ул. "Константин Стоилов" през пл. "Сточна гара", бул. "Васил Левски" (през тунела), бул. "Ген. М.Д.Скобелев", наляво по бул. "Прага" и по маршрута си.

Разкриват се нови временни спирки в посока бул. "Прага" за тролейбусни линии 1, 2, 5, 8 и 9 на бул. "Васил Левски", преди ул. "Данте" и на бул. "Васил Левски", непосредствено преди ул. "Г.С.Раковски".

Двупосочно се променят маршрутите на тролейбусни линии 2 и 9. В посока жк "Бъкстон" и жк "Борово", от бул. "Акад. Евстатиев Гешов" тролейбусите завиват надясно по ул. "Григор Начевич", по ул. "Отечество", надясно по ул. "Кюстендил" и продължават по маршрутите си.

Закрива се автобусната спирка с код 0275 "Бул. Акад. Иван Е. Гешов" за линии 64, 102 и 204 след кръстовището на бул. "България" с бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" в посока бул. "Гоце Делчев".

Трамвайната спирка с код 0271 "Бул. Акад. Иван Е. Гешов" на линия 7 след кръстовището на бул. "България" с бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" в посока бул. "Гоце Делчев" се мести на новоизградения перон преди кръстовището - срещу същата спирка в посока Центъра.

Живущите в района на "Синя зона" могат да паркират в подзоните

Поради въвеждането на двупосочно движение по бул. "Васил Левски" от кръстовището му с бул. "Патриарх Евтимий" и по бул. "Ген. М. Д. Скобелев" до кръстовището при Петте кьошета се закриват местата за кратовременно паркиране по бул. "Васил Левски" от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Патриарх Евтимий".

Разкриват се нови места за паркиране в следните участъци на бул. "Патриарх Евтимий": 
- от ул. "Цар Самуил" до бул. "Христо Ботев" в северно платно, 
- от ул. "Цар Самуил" до бул. "Скобелев" в южно платно, 
- от ул. "Хан Крум" до ул. "Шести септември"в северно платно, 
- от ул. "Шести септември" до ул. "Г.С.Раковски" северно платно,
- от бул. "Витоша до ул. "Фр. Нансен".

От Столичната община припомнят и че от 16 март започна нов етап от строителството на третия лъч от софийското метро - от ул. "Св. Георги Софийски" до бул. "Васил Левски" с прилежащите метростанции. В тази връзка е въведена временна организация на движение по засегнатите линии от обществения транспорт:

Променен е маршрутът на трамвайна линия 6 - линията се движи по маршрута си от жк "Обеля 2" до кръстовището на бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев" / бул. "Витоша", надясно по бул. "Витоша" до трамвайното обръщателно ухо в жк "Иван Вазов" - двупосочно.

Разкрити са две автобусни линии:

- Временна автобусна линия 6ТМ1 - по бул. "Витоша" от ул. "Краище", наляво по бул. "Арсеналски", наляво по бул. "Черни връх", наляво по бул. "България", бул. "Пенчо Славейков" и наляво по бул. "Витоша".

Разкрити са временни спирки:

спирка с код 6232 "Жк Иван Вазов" (крайна и начална) на бул. "Витоша" на 30 м преди ул. "Краище";
спирка с код 6230 "Бул. П. Славейков" на бул. "Витоша" преди бул. "България";
спирка с код 6231 "14-и ДКЦ" на бул. "Витоша" на 30 м преди ул. "Д-р Стефан Сарафов".

- Временна автобусна линия 6ТМ2 - по бул. "Витоша" от ул. "Краище", надясно по бул. "Пенчо Славейков", по бул. "България", надясно по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Арсеналски" и надясно по бул. "Витоша".

Разкрити са временни спирки:

спирка с код 6227 "Жк Иван Вазов" (крайна и начална) на бул. "Витоша" на 30 м. след ул. "Краище";
спирка с код 6229 "Бул. П. Славейков" на бул. "Пенчо Славейков" след бул. "Витоша";
спирка с код 6228 "14-и ДКЦ" на бул. "Витоша" на 30 м след ул. "Д-р Стефан Сарафов".

Източник: Столична община