Аленка Братушек не издържа изпита за Еврокомисията и се оттегли като кандидат за зам.-председател, отговарящ за енергийния съюз

Първата групова снимка на новите еврокомисари вече е неактуална, след като кандидатката на Словения се провали на изслушването в Европейския парламент и по-късно сама се отказа от номинацията си.

44-годишната Аленка Братушек сама се предложила за словенски представител в новата Европейска комисия, докато заемала премиерския пост в бившата югославска република през периода март 2013-август 2014.

Мнозинството членове на парламентарните комисии по околна среда и индустрия обаче дали становище, че тя не е подходяща да стане част от ЕК.

Евродепутатите бяха скептични още непосредствено след изслушването й, разказва БНТ. Според тях отговорите й са били прекалено общи и кратки за кандидат за зам.-председател, който да координира енергийната политика.

Случаят с Братушек напомни на мнозина провала на външната министърка Румяна Желева, издигната за еврокомисар в началото на 2010 г.

С останалите кандидати на Жан-Клод Юнкер няма проблеми, макар че някои трябваше отново да отговарят на писмени въпроси, а британецът Джонатан Хил дори се яви на изслушване два пъти, допълва БНТ. Българската номинация за зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева се представи блестящо.

Виж още: Как Борисов откраднал Кристалина от Световната банка

Графикът предвиждаше съставът на комисията "Юнкер" да бъде одобрен като цяло от Европейския парламент на 22 октомври, а еврокомисарите да встъпят в длъжност от началото на ноември. Сега този срок може да се измести дори до началото на 2015 г.

Братушек (по дънки и червен тренчкот) на първата официална сбирка на бъдещата Еврокомисия