Транспортният министър поиска гаранции от производителя, иначе самолетът ще бъде сменен

Още една авария с правителствения "Фалкон". След като през февруари инцидент принуди машината да кръжи над София, сега същото се повтори и в небето над Варна.

Причината правителственият самолет, с който пътува министър-председателят Бойко Борисов, да кацне принудително на летището във Варна беше, че трите колесника на машина не са се затворили след излитане. 

Борисов и транспортният министър Ивайло Московски трябваше да излетят от Варна на път за Пловдив, където очакваха премиера за откриването на новата спортна зала.

Според Московски явно проблемът е в електрониката на самолета, останал след последния ремонт.

Търсят се гаранции

"Инцидентът е същия като миналия път. Колесникът не можа да се отвори. Бяхме уведомени, че проблемът е в електрониката - датчици не са могли да сработят. По процедура сме длъжни да се върне на най-близкото летище - това беше Варна. Хората са малко притеснени, но това е нормално”, коментира министър Московски.

"Преди няколко месеца отново колесника на правителствения "Фалкон" не се прибра. Самолетът беше в Базел при оторизираната компания, която го ревизира. Бяха сменени редица части. Проблемът не е механичен, просто електрониката не функционира както трябва и затова колесникът не се е прибрал", обясни пред Нова телевизия транспортният. 

Този дефект се случва за трети път в рамките на шест месеца - два пъти при официален полет и един път при едно от отлитанията на екипажа, без да има пътници на борда, заяви още той.

"Настоявам самолетът да отиде директно в завода на производителя във Франция и там да се направи пълна проверка на машината. Притеснен съм, че доста често се случва този дефект. Ако производителят не даде някаква гаранция, ще напиша доклад този самолет да бъде сменен", каза Московски.

Предишният голям инцидент

В началото на тази година - на 11 февруари, министър-председателят отново беше участник в инцидент с правителствения "Фалкон" във въздуха. Тогава самолетът се приземи принудително на Летище София. Заради технически проблем се наложи машината да се върне обратно, като преди това над час кръжа над столицата, за да изразходи горивото.

Борисов летеше за Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет. Предварителните данни показваха, че малко след излитането на самолета се е появил технически проблем, който не е позволил да се затвори левият колесник на машината.

Седмица след инцидента правителственият самолет "Фалкон" беше спрян от полети.

Източник: Нова телевизия, "Дарик"