Културният фестивал е в Пловдив на 23 и 24 септември

Със своята многохилядна публика Нощта (Night.bg) е едно от най-големите културни събития в страната, което всяка година превръща Пловдив във водеща културна дестинация.

Очаквано, дванайсетата Нощ (23-24 септември) предлага разнообразни прояви - над 140, които се разгръщат на повече от 70 места из целия град. Наред с традиционните програми "Музеи и галерии", "Култура и клуб", "Град и публични пространства" и "Малката нощ", фестивалът включва и специалната програма "Отворени изкуства". За нея екипът на Нощта е отправил покана към куратори - водещи имена от областта на киното, литературата, театъра и визуалните изкуства, - да разработят специален проект за фестивала.

Театралната програма включва прожекция на постановката "Хамлет", а автор и селекционер на програмата "Нощта е кино" е режисьорката Майя Виткова, чийто пълнометажен дебют "Виктория" я отведе до престижния Сънданс зад Океана.

Специални гости са Кристофър Шварц, мениджър на Консерваторията на Американския филмов институт (АФИ), и колегата му Андрю Пагана, които представят филмовата програма от института.

Литературата среща театъра в проекта на Стефан Иванов и Станислав Кертиков "Поети срещу актьори", също част от специалната програма "Отворени изкуства". Танцът пък среща България с Корея в иновативния проект Common Ground  на театър "АТОМ" и Проект UNIT 828384 в "Малката Базилика".

Проектът "Цветът на Космоса" на френския художник Максим Бондю и куратора Емил Урумов е продължение на миналогодишното им участие в Нощта. Година след като започнаха своето художествено изследване на емблематичното кино "Космос", двамата представят творбите, разработени специално за мястото и фестивала.

Нощта традиционно открива нови пространства за култура, а тази година ги и създава. Едно от тях е мобилната сцена на открито FLUCA Австрийски културен павилион. Основната цел на кураторите Урсула Мария Пробст, австрийското архитектурно студио tat ort и местните архитекти от "Студио Дуо" е да превърнат карго контейнера в отворена платформа за голям брой публични събития.

За програмата грижа имат партньорите от Sariev Contemporary, фондация "Отворени изкуства", artnewscafé и FLUC (Виена), благодарение на които Австрийският културен павилион показва творби на български и австрийски художници до средата на октомври.

Другото пространство пък преминава границите на физическото, за да разшири обсега си във виртуалното - това е Creative Media Lab, нова платформа за технологии, интерактивно съдържание и изкуство, водена от израелеца Барак Корен и Петко Танчев.

Програмата "Отворени изкуства" допълват премиерата на обновената Алтернативна карта на Пловдив с нови маршрути и турове по локациите, както и съвместният проект на фондацията и галерия Sariev Contemporary "15 минути слава" за вдъхновяващи презентации на млади съвременни художници.

Другата добра новина за почитателите на Нощта е, че повечето музеи и галерии са достъпни за посетители и през двете фестивални вечери. А голямата изненада е официалното парти на Нощта на 23 септември, на което специален музикален гост е световноизвестният австрийски диджей Петер Крудер.

Пълната програма на Нощта ще бъде достъпна в специалното мобилно приложение night.bg, което е най-добрият начин да планирате своя нощен тур.

Главен организатор на фестивала е фондация "Отворени изкуства", а съорганизатори - фондация "Америка за България" и Oбщина Пловдив. За първа година "Отворени изкуства" приветства като основни партньори на Нощ/Пловдив 2016 Обединена българска банка (ОББ) и "Виза".

Институционални партньори на фестивала за 2016 г. са посолствата на Израел, САЩ и Австрия в София, Отделът за изкуство и култура във Федералното канцлерство на Австрия, Френският институт, Британският съвет, фондация "Пловдив 2019".

За реализацията на ключови дейности от фестивала през 2016 г. фондация "Отворени изкуства" получaва подкрепа от Lidl, EVN, Absolut, Staropramen, MentorMate и др.

Източник: Нощ/Пловдив