Според лидера на ДСБ Радан Кънев премиера го е страх от силна гражданска кандидатура за президентските избори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде 48 часа на премиера Бойко Борисов да обяви кандидатурата си за президентските избори. Aко това се случи, Нинова също ще се включи в битката за "Дондуков" 2.

На брифинг в парламента тя предизвика министър-председателя да обяви личната си кандидатура за държавен глава.

"Г-н Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България. Ако го направите, веднага свиквам Национален изпълнителен съвет на БСП да искам номинацията на партията за моето име. Ще ви дам тази битка и ще разговаряме в НДК в нощта на изборите кой кой е. Ако не го направите, ще считам, че просто дуете перки и ви е страх", заяви лидерката на БСП. 

Изказването ѝ идва в отговор на интервюто на премиера в сутрешния блок на Би Ти Ви, в което той призова Нинова и Радан Кънев като партийни лидери да се кандидатират за "Дондуков" 2

Реакцията на Радан Кънев

Другият засегнат - Радан Кънев, коментира, че Бойко Борисов се страхува от силна гражданска кандидатура за президентските избори. 

"Много се страхува от независим кандидат, от граждански кандидат, целият ГЕРБ много се страхува. По тази причина очевидно е готов и сам да се хвърли, за да предизвика и други политически лидери. Аз твърдя, че силен независим кандидат е това, което българските граждани искат. Те искат коректив на правителството и в голяма степен коректив на изхабения ни партиен модел", коментира лидерът на ДСБ.

На въпрос самият той ще влезе ли в битка за поста на Росен Плевнелиев, Радан Кънев беше лаконичен: "Силният вариант е гражданска кандидатура. Аз съм партиен лидер. Не мисля, че хората търсят това в момента."

Относно рокадите в правителството

Като коментар за намека на премиера, че предстоят и още рокади в правителството, Кънев напомни, че вече е давал подобни препоръки.

"Ако става дума за препоръки, ние сме си ги давали. Има няколко министри, които създават непрекъснати проблеми на правителството. По логиката на Борисов, ако ги назова, ги бетонирам, така че няма да ги назова", коментира Радан Кънев.

"Много пъти съм се изказвал, от първия ден на правителството, когато бяхме в мнозинството, финансовият министър беше човек, който създаваше ежедневни проблеми. И той продължава. Сега има някаква нова редакция на данък "уикенд". Създава се непрекъснат смут в бизнеса. Това е само дребен пример. Излишно е да споменавам министъра на културата. Мога да спомена още неколцина, но не искам да бетонирам лоши министри, по логиката на премиера", посочи още той. 

Източник: "Дарик"