Дежурният синоптик на НИМХ при БАН за времето днес

Днес времето над страната ще бъде предимно облачно и на много места ще превали краткотраен дъжд, в следобедните часове придружен от гръмотевици. Условия за по-значителни количества ще има в Югоизточна България и Рило-Родопската област. Ще духа предимно умерен северозападен вятър. Хладно за сезона време, с максимални температури в повечето места между 21° и 26°, в района на София около 21°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция “Фокус” Христо Христов, дежурен синоптик.


Над Черноморието след временно намаление на облачността, още преди обяд тя отново ще се увеличи и ще превали краткотраен дъжд, главно по южното крайбрежие придружен от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха 23°-26°. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде слабо – около 1 бал.


Над планините ще има предимно значителна облачност. Билата ще са в мъгла. На много места ще превали дъжд, в следобедните часове с гръмотевици. Условия за по-значителни количества има в Рило-Родопската област. Ще духа умерен, по откритите части и силен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 16°, а на 2000 метра – около 10°.


Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.