България не е единствената страна, където се обсъжда ролята на първата дама - темата е актуална и във Франция, където Карла Бруни-Саркози отстъпва място на Валери Трирвильор

Никола Саркози не успя да спечели втори мандат като президент на Франция и отстъпва Елисейския дворец на съперника си от лагера на социалистите Франсоа Оланд.

Освен промяна във вътрешната и външната политика на страната с последици за целия ЕС, резултатът от изборите ще донесе на французите нова първа дама - или нова роля за жената до държавния глава.

Всъщност, на хартия Франция остава без първа дама, тъй като Валери Трирвильор няма брак с Оланд. За разлика от Саркози, който се разведе и ожени още през първата си година на президентския пост, приемникът му няма намерение да вдига президентска сватба.

Победната нощ на Франсоа Оланд, 6 май 2007 г.

47-годишната журналистка, която ликуваше до социалистическия кандидат в победната нощ на балотажа, обяви, че не възнамерява и да напуска работата си в сп. "Пари мач".

Зад гърба й има два развода, а ако продължи да ходи на работа, това може да е прецедент за първа дама на Френската република, отбелязва в. "Гардиън".

Причината, която тя посочва, не са кариеристични амбиции, а желанието й да продължи сама да издържа децата си - три момчета в юношеска възраст. Колкото до домакинските задължения, досега пазаруването и готвенето бяха привилегия на Франсоа - а оттук нататък ще видим.

Самият Оланд живя дълги години на семейни начала с предишния социалистически кандидат за Елисейския дворец - Сеголен Роаял, която е майка на четирите му деца. Двамата се разделиха скоро след нейния провал в президентските избори през 2007 г.

Никола и Сесилия Саркози в началото на президентския му мандат, юни 2007 г.

По същото време втората съпруга на Саркози - Сесилия, също бивш модел, лично изведе от Либия осъдените на смърт български медици и ги докара със самолета си в София, заради което по-късно й бе присъден орден "Стара планина".

Тя също си спечели славата на нестандартна и своенравна първа дама, която често пренебрегва протоколните ангажименти.

Няколко месеца след встъпването на Никола в длъжност последва развод, но скоро се появи новата първа дама - потомка на италианска фамилия индустриалци, бивш супермодел и настояща певица.

Карла Бруни, която се омъжи за президента Саркози в началото на 2008 г., отива да гласува на балотажа на 6 май 2012 г.

Карла Бруни веднага нашумя със стилните си тоалети и стана любимка на светските издания, но днес именно тя се сочи като една от причините за драстично спадналата популярност на съпруга й.

По време на мандата му тя се снима в епизодична роля на екскурзоводка във филма на Уди Алън "Полунощ в Париж" и издаде третия си албум Comme Si De Rien N'était с песни като L'Amoureuse, чийто видеоклип също включва кадри от френската столица.

Музикалната й кариера започва през 2002-ра с албума Quelqu'un m'a dit, откъдето е едноименната песен.