В България ще бъдат разположени 40 танка

България е дала съгласие за разполагане на военна техника у нас. Но това сте го дали вие от БСП, със споразумението от 2006 г., с което регламентирате този тип учения да се случват на територията на България.

Това заяви военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на народните представители Илиан Тодоров от "Атака" и Атанас Мерджанов от БСП във връзка прехвърлянето на американски танкове у нас.

Споразумение от 2006 г. е причина за ученията

"Г-н Мерджанов, имате навика да злоупотребявате, споразумението е у мен. В действителност тази техника ще бъде разпределена в шест страни, което означава, че ако се разпредели поравно, в България ще има около 40 танка, което не може да се разглежда като каквато и да е заплаха", каза Ненчев и увери, че в страната ни има военна техника много под минимума.

"Няма нищо притеснително в това. Техниката категорично няма да остане на територията на България и ще се придвижи там, където е нужно. Досега са проведени многобройни българо-американски учения, американски части многократно са били разполагани на наша територия. Целта е да се повишат готовността, способите за подготовка за НАТО", заяви военният министър.

В България идва тежко въоръжение за учение, което да осигури подготовката на българската армия, продължи Николай Ненчев.

Виж още: Митов: В България няма да се разполагат нападателни оръжия

"Атака" и БСП не са съгласни

Искам да ви кажа какво е казал един американски бригаден генерал - според него тези части ще останат 18 месеца; те ще бъдат изпратени като демонстрация на силите на САЩ, репликира го атакистът Илиян Тодоров.

По думите на Тодоров тези танкова идват тук като агресия към Руската федерация и така страната ни се превръщала в мишена на руските сили.

Става дума за целенасочен процес, който няма нищо общо с 2006 г. Вие заблудихте българското обществено мнение, оправда се и социалистът Мерджанов.

Източник: Агенция "Фокус", Novini.bg