Някои "дребни прегрешения" се оказват фатални и могат да провалят работните ти планове

Статистиката сочи, че да намериш подходяща работа са нужни между три и 15 месеца. За да я загубиш обаче са достатъчни само няколко думи, предупреждава Pro.life.bg. Ето няколко фатални грешки, които могат да провалят всяка кариера. 

Съзнателната изолация

Не се изолирай! Използвай отношенията с другите в компанията, за да се ориентираш по-бързо в политиката й. Добрите взаимоотношения са важни и за да си осигуриш подкрепата на колегите при решаването на проблемни ситуации.   

Нежеланието за работа в екип

Никой не се чувства удобно в присъствието на примадона. Освен това всяка организация има начини да се справя с онези, които пречат на екипната работа. 

Неспазването на срокове

Ако срокът е сряда, приключи във вторник! По-добре поемай по-малко ангажименти и изпълнявай повече от обещаното. Организациите се нуждаят от хора, на които могат да разчитат. Да не говорим, че пропускането на срокове е непрофесионално, създава хаос, пречи на работата на екипа. 

Липсата на цели

Провалът не е в това да не постигнеш целта си, а да нямаш цел. Постоянно си поставяй цели и планирай работата си, така че да те води към постигането им. Спомни си за принципа 80:20 - 80% от твоята ефективност е следствие от 20% от дейностите, които извършваш. 

Недискретността

Коридорите, асансьорите и тоалетните не са лично пространство. Внимавай, когато провеждате разговори там! Внимавай какво на кого казваш! Не разпространявай конфиденциална информация за компанията, не разкривай възгледите си по спорни теми. Бъди дискретен!

Личните разговори

Ограничи личните си телефонни разговори до минимум и никога не приемай обаждане, след което ще ти е нужно поне пакетче носни кърпички. Не пращай нищо по служебната поща, което не би искал шефът ти да прочете. Много системи запазват дори изтритите съобщения на сървъра. 

Сексът с колега/колежка

Връзката с колега не е добра идея, за връзката с шефа да не говорим. Във всички случаи постиженията ти винаги ще бъдат гледани с подозрение. За връзка с подчинен може пък да си докараш обвинение в сексуален тормоз. 

Лошият външен вид

Честно или не, дрехите правят човека. Хората вадят какви ли не заключения от начина, по който изглеждаш. Затова не се появявай на работа с рошава коса и с неподходящо облекло, използвай умерен език с подходящ тон.