За да обзаведете жилището си по свой вкус, не е нужно да викате интериорен дизайнер, но все пак има някои груби гафове, които е по-добре да си спестите

Казано е: моят дом е моята крепост. Понякога обаче правим грешки в обзавеждането, които присядат на интериорните дизайнери.

Ето част от нещата, които дразнят финия усет на специалистите:

Не бъдете немарливи към осветлението

Няма нищо по-лошо от интензивно осветление, идващо от тавана, което те кара да се чувстваш като на сцена, казва дизайнерът Баркли Бутера.

Той препоръчва да си сложите контролиращи интензивността ключове и крушки с топла бяла светлина, дори и в банята:

"Осветлението не бива да се излива върху вас: това изглежда безпощадно и неласкателно."

Помнете, че силната светлина от тавана подчертава всяко несъвършенство на кожата.

Резултат с изображение за ceiling lamp interior

Раздалечени мебели

Резултат с изображение за ceiling lamp interior

"Понякога се поразявам от начина, по който хората аранжират жизненото си пространство. Твърде много празно място, раздалечени столове и фотьойли", обяснява Уитни Стюарт. Тя смята, че отговорът е в простотата:

"Водещият принцип трябва да е създаването на близост. Как ще се получи хубав разговор, ако ти се наложи да викаш от дивана към хората по столовете?!"

Игнориране на пропорциите

"Гигантски абажури от двете страни на дивана - ей такива неща ме подлудяват - признава Дейвид Клайнбърг. - Не се опитвайте да бъдете креативни. Придържайте се към простотата."

Не аранжирайте прекалено възглавниците

Резултат с изображение за too many pillows

Първо не прекалявайте с броя на възглавниците и после не ги подреждайте в прекалено формални конфигурации. Дизайнерът Стивън Скалоф се дразни, когато точно в средата на възглавниците се прави гънка като от карате удар: "Подобна форма няма как естествено да се появи. Стои нагласено и неестествено."

Един-единствен източник на светлина

Резултат с изображение за ceiling lamp interior

Ключът към доброто осветление е да се разположат лампите на различни височини. "Не разчитайте на един-единствен източник. Смесвайте осветление от тавана с настолни лампи - съветва дизайнерът Алън Танксли. - Топлите кръгове светлина притеглят хората в себе си и създават интимност."

Източник: Vogue