Американската писателка Джоун Дидиън се появи в реклама на френската марка Céline за пролет 2015

Джоун Дидиън, която навърши 80 в началото на декември, е сред най-уважаваните в САЩ съвременни писатели, журналисти и есеисти. У нас тя е позната с романа "Молитвеник", издаден на български в началото на 80-те, и като сценаристка на филма с Мишел Пфайфър и Робърт Редфорд "Поверително и лично".

Участието в кампанията на френската модна къща "Селин" (Céline), където работи една от най-влиятелните дизайнерки днес, Фийб Файло, не е единствената й изява като фотомодел - през 1991-ва тя е позирала и за "Гап".

Рекламната снимка е направена у дома й в Ню Йорк от топфотографа Юрген Телер. Тоалетът й е семпъл - черна блуза, медальон и огромни слънчеви очила.

Модата всъщност не й е чужда -

Дидиън е започнала кариерата си в модното списание "Вог" като копирайтър. За две години се издига до редактор, а докато работи там, пише и дебютния си роман Run, River, издаден през 1963-та.

По-късно тя се премества да живее в Калифорния със своя съпруг и съавтор Джон Грегъри Дън, с когото през 70-те стават една от най-креативните, романтични и успешни двойки в Лос Анджелис.

Авторка на есета, критика, проза,

името й се появява по страниците на водещи американски вестници и списания като "Лайф", "Ескуайър" и "Ню Йорк таймс", а творчеството й е важно по ред причини, разказва TimeArt.bg.

С текстовете си тя променя начина, по който поколения американци гледат на страната си от 60-те и 70-те. Интервютата й с известни личности стават знакови. Тя е и сред създателите на новата журналистика, която

въвежда личната гледна точка

и прави автора по-видим чрез субективно предаване и по-наративен стил, заместил чистата документалистика. Заедно с писатели като Хънтър Томпсън изгражда лицето на модерната журналистика - такава, каквато я познаваме и днес.

Виж още: Шест неостаряващи дами на 80

Дидиън става и един от хората, които ни помагат да мислим и да се справяме със скръбта по наши близки: малко след внезапната смърт на съпруга й, едва на 39 си отива и дъщеря им, което променя писането на Джоун в изцяло нова посока. Мемоарите

The Year of Magical Thinking и Blue Nights,

посветени на личните й изживявания след загубите им, се превръщат ведни от най-откровените, лични и дълбоки книги, писани за скръбта.

Стилът й, сериозно повлиян от Хемингуей, е стегнат, точен и право в целта. Дидиън е дала много както на писателите на проза и документалистика, така и на всеки от нас, тъй като тя често говори за универсални теми като себеуважението, живота и смъртта, четенето и писането, любовта, моралът, житейските преобръщания, отбелязва още TimeArt.

Актьорът Грифин Дън, племенник на нейния съпруг, и режисьорката Сюзан Рощок подготвят документален филм за нея, озаглавен

We Tell Ourselves Stories In Order to Live

(Разказваме си истории, за да живеем) - по името на един от есеистичните й сборници. Миналата есен проектът набра финансовата подкрепа на над 3500 души, дарили повече от 220 хил. долара чрез платформата Kickstarter.

Joan Didion Documentary - We Tell Ourselves Stories in Order to Live from Rava Films on Vimeo.