22-годишната Кристен Стюарт, която стана известна с ролята на Бела в сагата "Здрач", оглави класацията на "Форбс" за най-скъпоплатената холивудска актриса.

Кристен Стюарт е спечелила 34,5 милиона долара от май 2011 г. насам. Звездата, която участва и в актуалния по кината "Снежанка и ловецът", измести от върха Анджелина Джоли.

Класацията в онлайн изданието на "Форбс" е изготвена по данни за хонорарите на звездите, подадени от агенти, мениджъри и адвокати, уточнява TV7.

Според списанието причината толкова млада актриса да оглави списъка са финалните екранизации по вампирската сага, "Зазоряване, част 1 и 2", в които хонорарът й достигнал 12,5 млн. долара на филм плюс дял от печалбата.

На второ място e Камерън Диас (в премиерната този месец комедия за бъдещи родители "Очаквай неочакваното") с печалба 34 милиона долара.

Сандра Бълок, която гледа осиновеното си бебе и не е участвала във филм след донеслия й "Оскар" The Blind Side (2009), се класира трета с 25 милиона долара.

Анджелина Джоли, която миналата година си подели челното място със Сара Джесика Паркър, сега е четвърта с 20 милиона долара приходи.

Красавицата Чарлийз Терон, която в момента е по кината в "Снежанка и ловецът" и "Прометей", е прибрала "скромните" 18 милиона долара и се нарежда на пета позиция.

Общо десетте най-скъпоплатени актриси в света са спечелили 200 милиона долара. Това е много по-малко в сравнение с мъжката класация, където актьорите са с приходи по над 360 милиона долара.