Къщичките в клоните на дърветата са номер 1 в списъка с квартири, където потребителите на платформата Airbnb мечтаят да отседнат

Къщичките в клоните на дърветата оглавиха класацията на Airbnb с най-мечтаните дестинации и недвижими имоти по света. Платформата за наемане на квартири базира подреждането на т.нар. Wish Lists (списъци с желания), в които потребителите споделят своите фаворити. В базата им данни има близо 2 млн. места за настаняване в 190 държави.

"Списъците с желания" са функционалност, предлагана от 2012 г. насам, която показва не реално посетени обекти, а места, където човек би отишъл, ако разполага с нужните време и финанси, уточняват от компанията.

Затова в Топ 10 превес имат екзотични и авантюристични места за настаняване, а второто място се заема от ескимоското иглу. В челната петица на мечтаните места, където бихме искали да преспим и/или поживеем, следват каравана, фар и пещера. По-надолу десетката се допълва от остров, юрта, влак, ателие и хижа.

Виж още: Хотел в дърветата

Къщичките в клоните на дърветата съставляват и мнозинството от конкретните Топ 10 имота. От Airbnb обясняват това с желанието на хората да се откъснат от цивилизацията и да водят по-простичък начин на живот, тъй като повечето от най-мечтаните места за настаняване не са луксозни вили, а се отличават с малка площ и специфичен дизайн - или пък със своята уникалност. Целият топ 10 включва:

1) Къщичка в клоните на дърветета в Бъкхед, жилищен район на Атланта, щата Джорджия - показана в сезон 3 на риалити сериала "Майстори на къщички в клоните на дърветата", у нас по "Анимал планет"
2) Casa Caracol (Къщата с форма на мидени черупки) в Мексико, на карибския остров Исла Мухерес
3) Casa Barthel - къщичка в клоните на дърветата в италианската област Тоскана
4) Уникалната кирпичена вила Cob Cottage в Мейн Айлънд, в канадската провинция Британска Колумбия
5) Къщичката в клоните на дърветата Aroma(n)tica в Сан Салваторе Монферато, в италианската провинция Алесандрия
6) Бунгалото Mushroom Dome Cabin в Аптос, щата Калифорния, чийто покрив има форма на гъбка, а терасата наподобява къщичка в клоните на дърветата
7) Хижата в стил "Карибски пирати" (Pirates of the Caribbean Getaway) в каньона Топанга, щата Калифорния
8) Къщичка в клоните на дърветата в Бали (Balian Treehouse), която разполага със собствен басейн
9) Апартамент в стил "ателие" Mini Loft в италианската столица Рим
10) Къщата Off-grid itHouse в Пайъниъртаун, щата Калифорния

Виж още: 10 зашеметяващи бунгала над водата

Колкото до мечтаните дестинации, от Airbnb призовават да забравим ските, защото през зимата в Северното полукълбо хората предпочитат да са на места, където има слънце в изобилие. Топ 10 подрежда местата с най-голям процент имоти и места за настаняване в списъците с желания:

1) Белиз сити, Белиз
2) островите Окинава, Япония
3) Савана, щата Джорджия, САЩ
4) островите Търкс и Кайкос
5) окръг Мендосино, щата Калифорния, САЩ
6) Киото, Япония
7) Сан Хуан, столицата на Пуерто Рико
8) Маргарет Ривър, Австралия
9) Джървис Бей, Австралия
10) Тамариндо, Коста Рика

Виж още: Най-добрите острови в света за 2015 г.

Източник: Airbnb