Жертвите вече са повече от 30

Дъждовете в Северна Италия не спират. Жертвите на бурите и наводненията вече са 32. Гибелта на две семейства на остров Сицилия в края на миналата седмица извади отново на дневен ред проблема с незаконните строежи, особено в Южна Италия, отбелязва БНТ.

В същото време премиерът Джузепе Конте обяви, че правителството ще отдели 1 млрд. евро за справяне с обезлесяването и свлачищата, които са известен проблем в Италия.

В Сицилия скърбят за 12 жертви на пороите и наводненията, които от няколко дни опустошават Италия. Повечето от тях се удавиха в Кастелдача, близо до Палермо, когато къща с цяла фамилия вътре беше залята от водата и калта на близката река.

"Това е ужасна трагедия. Знаем, че са загинали деветима души, сред които има три деца", обяви местният кмет Джовани ди Джасинто.

Хората са били наематели, а къщата е била построена без разрешително и твърде близо до реката. Преди 10 години е наредено да бъде разрушена, но това не е станало.

Трагедията възобнови спора за незаконното строителство. Опозицията изтъкна, че това е причината за многото жертви на наводненията, а партията на вътрешния министър Салвини "Лига" е подкрепяла амнистирането на нарушения. Той, от своя страна, обвини "салонната екология", която пречи да се изсичат дървета и да се отклоняват реки.

По официални данни близо 20% от новите сгради в Италия са без разрешително за строеж. Обемът на нарушенията се движи от близо 7% на север до 47% на юг. Рекорда държи Неапол с 64% незаконни нови сгради.

Обещано е да се сформира правителствена комисия за проучване на проблема. Спешна помощ от 250 млн. евро вече е на разположение на общините, поразени от бедствията. 

Източник: БНТ