Не са само политическите ежби и невидимите пипала на мафията, които в момента създават грижи на българите - най-бедният народ в ЕС се бори на много фронтове, пишат няколко немскоезични издания.

"Става все по-зле", оплаква се собственичка на малко кафене в Генерал Тошево недалеч от границата с Румъния. 

Човек се чуди дали въобще да ѝ вярва, след като всичко си изглежда съвсем нормално - градинките в центъра са прилежно окосени, стълбовете на уличното осветление са украсени с цветя, а централната улица е чиста и поддържана

Но това е само фасадата на действителността в една страна, намираща се в плен на бедността, високата безработица и политическите провали, пише в репортажа си австрийският "Курир".

Виж още: Корупцията и недоверието превръщат обещанията в България в страдание за народа

Генерал Тошево е градче в Добруджа - житницата на България, известна със своята плодородна почва. Тук се раждат вкусни дини и чушки, има и опити за отглеждане на лавандула. 

"Нищо няма да се получи и този път", казва собственичката на кафенето и добавя:
"Всеки път е така. Започваш нещо ново, някакъв нов проект и дори и да успееш да се пребориш за европейско финансиране, всичко изведнъж замира, защото страната пак се оказва пред предсрочни избори. След това идва друго правителство, което спира всичко, правено от предишното. И всичко започва отначало", казва жената.

България вечно е в избори

И наистина тази есен в България отново ще има предсрочни избори - втори поред за последната година и половина. Предишните се проведоха през май 2013 след продължили няколко месеца протести заради високите цени на тока и парното. Новото правителство от социалисти и представители на турската етническа партия ДПС едва беше започнало работа, и ето че българите отново излязоха на улицата - този път заради съмнителното назначение на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Оттогава нищо добро не се случва на България - първо имаше наводнения, в които дори загинаха 12 души, а след това дойдоха слуховете за проблеми с банките, които предизвикаха вълна от масово теглене на пари. Тази истерия беше предизвикана от войната на двама български олигарси - банкера Цветан Василев и бившия му бизнес-партньор Делян Пеевски.

Виж още: "Хъфингтън поуст": 10 невероятни неща, които не знаете за България

Тесните обвързаности между олигарсите и политиците доведоха България до ръба на пропастта, писа тези дни и швейцарският "Нойе цюрхер цайтунг", който припомни, че протестното движение на средната класа в България си е поставило за цел да скъса пъпната връв между политиката и олигарсите. Много българи настояват, че е крайно време страната да се освободи от тези взаимозависимости и да се развива като нормална европейска държава, посочи още изданието.

Българите едва оцеляват

Германският седмичник "Ди Цайт" пък обърна внимание на факта, че банковата драма е оставила мнозина българи почти равнодушни и обяснява защо: "Според едно наскоро публикувано изследване, две трети от българските семейства и двойки на възраст до 35 години не разполагат с никакви финансови резерви и влогове".

Средната месечна заплата в България е около 350 евро, припомня по този повод "Курир". В действителност обаче много българи не живеят с повече от 200 евро на месец, а пенсионерите - средно с осемдесет евро, които не стигат, за да се води нормален живот.

Виж още: 68% от българите до 35 години не успяват да спестят от приходите си

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"