Красимир Кънев е бил нападнат и ударен в лицето на метри от сградата на Народното събрание

Двама неизвестни мъже са нападнали и са нанесли удари в лицето и стомаха на председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев в четвъртък сутринта, съобщиха от неправителствената организация.

Нападението е извършено около 9.30 часа пред хотел "Радисън" в София, на метри от сградата на Народното събрание. След това двамата неизвестни мъже са избягали в посока - ул. "Шишман". За щастие Кънев не е пострадал сериозно.

"БХК остро осъжда нападението над председателя си и призовава да се предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително в най-кратък срок властите да набавят записите от камерите на мястото на инцидента и по пътя на бягство на нападателите", заявяват от комитета.

Оттам напомнят, че през годините служители на организацията нееднократно са били обект на тормоз и закани за физическа саморазправа заради правозащитната си дейност, но въпреки това до момента никога не се е стигало до нападение.

"Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават", допълват от БХК.

В съобщението на комитета се допълва, че езикът на омразата все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Успоредно с това разследващите органи продължават да не се справят "с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното".