Най-често се пропускат доходи на половинките на въпросните лица

Общо 278 души, заемащи висши държавни длъжности, имат несъответствия в имуществените им деклараци и предстои да бъдат проверени от НАП и ДАНС, съобщават от Сметната палата след приключването на рутинната годишна проверка на около 15 хил. декларации, подадени за 2015 г. 

Хванатите несъответствия най-често са за неголеми суми и имотни придобивки и ярко контрастират с данните за баснословни вложения от представители на властта в КТБ. Най-голямото отклонение е при шефа на Държавния резерв, който не е декларирал вземане на съпругата си от фирма в размер на 420 500 лв.

Забелязва се, че отговорните лица - прокурори, съдии, кметове, шефове на агенции, депутати и пр., най-често не декларират доходи или имотни придобивки на половинките си. 

Пропуски в декларациите

Министърът на културата Вежди Рашидов например е пропуснал да отбележи, че съпругата му има дялове в "Рашидов Пропъртис" ЕООД. Фирмени дялове на жена си не е посочил и карловският кмет и бивш лидер на СДС Емил Кабаиванов. 

Шефът на Държавния резерв Станимир Пеев не е декларирал вземане на съпругата си към юридическо лице от 420 500 лева. Жасмина Мирчева-Сиракова - началник на кабинета на социалния министър Ивайло Калфин, е забравила около 63 хил. лв., спечелени от съпруга ѝ. 

Съдийките Зорница Гладилова и Мариана Карастанчева не са обявили вземания на съпрузите си съответно от 94 032 лв. и 80 хил. лв. Главният секретар на финансовото министерство Таня Георгиева присъства в списъка заради вземания на съпруга си в размер на 40 хил. лв. към фирма и на 32 хил. лв. към частно лице. А членът на ВСС Юлиана Колева не е декларирала 7164 лв. доходи на мъжа си от "друга стопанска дейност".

Видео: Как да попълним данъчната си декларация

Посланиците ни в Катар и в Турция Метин Казак и Надежда Нейнски са в списъка, защото не са обявили дялове на половинките си във фирми. Придобит от съпругата му апартамент от 129 кв.м в София е пропуснал шефът на Съвета за електронни медии Георги Лозанов. 

Половинката на депутата от ДПС Мехмед Атаман пък се е сдобила с поземлен имот и няколко ниви, които той не е вписал. Зам.-шефът на военното разузнаване Светослав Даскалов е пропуснал 62 284 лв. доходи на съпругата си. Зам.-кметът на столичния район "Слатина" Силва Джелепова пък не е декларирала 57 600 лв. на мъжа си от договори за управление и контрол.

Лидерът на партия "Глас народен" Светослав Витков е в списъка заради недеклариран приход от наем в размер на 3240 лв. Боряна Пенчева, член на управителния съвет на БНБ, пък е пропуснала да отбележи 19 950 лв. собствени доходи по договори. 

Виж още: 259 легални милионери има в България​

Далеч по-малка сума - 5512 лв., е пропуснал бившият ректор на СУ и настоящ шеф на Националната агенция за оценяване и акредитация Боян Биолчев. А депутатът от БСП Жельо Бойчев - 13 342 лв. Колегата му от Реформаторския блок Борислав Великов не е декларирал учредено право на ползване върху апартамент с площ 123 кв.м и гараж от 16 кв.м в София.

Източник: в. "Сега"